Svet
11 ogledov

Nafta pronica po drugi poti

Mehiški zaliv, nafta Žurnal24 main
Potem ko je že kazalo, da je BP z namestitvijo posebnega pokrova uspešno ustavil iztekanje nafte v Mehiškem zalivu, zdaj obstaja možnost, da nafta pronica v morje na drugem koncu v bližini vrtine.

Predstavnik ameriške vlade, ki je zadolžen za nadzor nad iztekanjem nafte v Mehiškem zalivu, Thad Allen, je povedal, da je testiranje pokazalo iztekanje za zdaj še neznane snovi v bližini vrtine. Če bodo ugotovili, da je ta snov metan, potem to lahko pomeni, da iz tal pronica nafta.

Britanskemu naftnemu gigantu British Petroleum je naložil, da naredi načrt za umik pokrova z vrtine, če se bodo domneve potrdile. Namestitev pokrova namreč lahko pomeni povečan pritisk nafte na morsko dno in je lahko vzrok pronicanja nafte iz tal. V BP pravijo, da pokrova ne morejo sneti tako hitro in da bi za postopek potrebovali tri dni.

Nafta je v zaliv iztekala od 20. aprila, ko je eksplodirala naftna ploščad Deepwater Horizon v Mehiškem zalivu in se 22. aprila potopila. Pri tem je umrlo 11 delavcev. Nesreča je pomenila začetek največje okoljske katastrofe v zgodovini ZDA.  15. julija so cev, iz katere je bruhala nafta, zapečatili s posebno konstrukcijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.