Svet
79 ogledov

Nafta v morje še tri mesece

Naftni madež se vse bolj približuje obalnim predelom ZDA, kjer so tudi številni
1/18
Žurnal24 main
Nafta, ki izteka iz vrtine v Mehiškem zalivu, bo po najslabšem scenariju iz vrtine tekla še 90 dni. Naftni madež naj bi obalo ZDA dosegel danes ali jutri, posledic katastrofe nihče ne zna napovedati.


Ameriški sekretar za notranje zadeve Ken Salazar je opozoril, da bi vrtanje t. i. rešilne vrtine, s katero bi zamašili luknjo, iz katere na površje vsak dan bruhne okoli 800.000 kvadratnih kilometrov, trajala do tri mesece.

To je hujše kot orkan Katrina. Veliko hujše.
Neimenovani prebivalec Louisiane
Vsi poskusi družbe British Petroleum, da bi po nesreči svoje naftne ploščadi, ki se je zgodila 20 aprila, zamašili vrtino, so bili doslej neuspešni, tako da ostaja ena zadnjih možnosti rešitev vrtanje dodatne vrtine, s katero bi nafto preusmerili v novo naftno ploščad.

Naftni madež se širi s hitrostjo, ki jo strokovnjaki niso pričakovali. Če bo šlo tako naprej, bo ekološka katastrofa v nekaj tednih zasenčila nesrečo tankerja Exxon Valdez iz leta 1989, ki velja za najhujšo naravno katastrofo v ZDA, povezano z nafto. Takrat je v morje odteklo 11 milijonov litrov nafte.
Nekoliko krajša, a še vedno več tednov trajajoča pa je rešitev, da bi na morskem dnu okoli vira nafte potopili nekakšen zvon, ki bi nato "črno zlato na površje usmerjal po ozki cevi. A doslej rešilnega zvona na takšni globini še niso uporabljali.

Vreme kroji naravno katastrofo
Naftni madež v Mehiškem zalivu se sicer še naprej širi proti ameriškim obalam, reševalcem, ki si prizadevajo omejiti njegovo širjenje, pa nagaja tudi vreme.

 

Ogroženo območje v ameriški zvezni državi Louisiana, ki jo je rob madeža že dosegel, bo obiskal tudi ameriški predsednik Barack Obama. V tej ameriški zvezni državi so zaprli gojišča rib, rakcev in školjk. Območje je sicer tudi zelo pomemben naravni rezervat za številne vrste tako morskih živali kot tudi ptic.

Zaenkrat glavnina madeža obale sicer še ni dosegla, vendar je guverner Louisiane Bobby Jindal že posvaril, da se je potrebno pripraviti na najhujše. Če bodo tone nafte, ki lebdijo na površini morja, dosegle tudi ta zavetišča za živali, bo to naravna katastrofa neizmerljivih razsežnosti, je še opozoril Jindal.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Vreme jim ni naklonjeno

Reševalcem je sicer v soboto uspelo zadržati širjenje madeža, vendar pa jim je zdaj začelo nagajati vreme. Veter in morski tokovi namreč madež ženejo naprej proti obali.

Guverner Jindal se zato boji, da bi glavnina nafte lahko obale dosegla že danes ali pa jutri. Poleg Louisiane so sicer izredne razmere zaradi madeža razglasili tudi v zveznih državah Mississippi, Alabama in Florida.

Vdali so se v usodo
Ameriška obalna straža se je po svoje že vdala v usodo, saj tudi njen poveljnik, admiral Thad Allen priznava, da je le še vprašanje časa, kdaj bo glavnina naftnega madeža udarila na obalo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Upajo lahko le, da jim bo uspelo omejiti vsaj območje, kjer bo naplavilo nafto, sicer bi lahko trajalo več kot 40 let, da bi očistili ogromna območja močvirij in mokrišč Louisiane, opozarjajo pri naravovarstveni organizaciji Greenpeace.


Vrtine še niso uspeli zamašiti

Inženirjem sicer še vedno ni uspelo zamašiti vrtine ponesrečene ploščadi britanske družbe BP kakih 80 kilometrov od obale Mehiškega zaliva.

Od nesreče 20. aprila, ko je ploščad družbe BP po eksploziji in požaru potonila, je madež zdaj že dosegel velikost 9000 kvadratnih kilometrov. V nesreči je umrlo 11 delavcev na ploščadi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.