Svet
13 ogledov

Naftarji pred senatom

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Ameriški senat bo danes začel zasliševati podjetja, ki so bila vpletena v potop ploščadi v Mehiškem zalivu in posledično izlivanje nafte v morje. Obeta se tekma kazanja s prsti.

V javnost so že prišli deli zagovorov, ki jih družbe BP, Transocean in Halliburton nameravajo predstaviti ameriškemu senatu, piše BBC. Kakor kaže, bodo omenjena podjetja poskušala zvaliti krivdo za eno največjih ekoloških katastrof v ZDA ena na drugo.

V BP bodo senatorje tako poskušali prepričati, da je za puščanje nafte v zaliv odgovorno podjetje Transocean, ker je odpovedal niz ventilov, ki bi morali preprečiti uhajanje nafte iz vrtine pod morjem. Nasprotno pa bo Transocean poskušal prikazati, da je za nesrečo kriv BP-jev pogodbeni izvajalec gradbenih del na vrtini Halliburton, ki je bil odgovoren za cementiranje vrtine. V Halliburtonu nameravajo dokazati, da so se držali vseh predpisov in pravil.

Plačali bodo
Ameriška vlada je ob tem že spet ponovila, da bo vse stroške ustavitve puščanja nafte in čiščenja naftnega madeža nosil BP. Ta je včeraj na vrtino neuspešno poskušal povezniti ogromno jekleno kupolo, zato sedaj nameravajo puščanje omejiti z manjšo kupolo. Poskus je bil neuspešen, saj so se pod kupolo začeli oblikovati kristali, ki so zamašili odprtino, prek katere bi izčrpavali nafto. Te v zaliv izteče okoli 800 tisoč litrov dnevno.

Neuspešni poskusi
Oblasti v sodelovanju z BP poskušajo na vse možne načine omejiti naftni madež, izjalovili pa so se tudi vsi poskusi, da bi omejili puščanje globoko pod morjem. Vrtina je namreč skoraj dva kilometra pod gladino, zato morajo inženirji uporabljati daljinsko vodene robote. Nazadnje so jo poskušali zamašiti z odpadki, kot so žogice za golf in deli razrezanih pnevmatik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.