Svet
4 ogledov

Nagrada ostaja v proračunu

Lovci na glave so se po prijetju Radovana Karadžića lahko veliko naučili, meni n Žurnal24 main
Deset milijonov evrov nagrade, obljubljenih za informacijo, ki bi vodila do prijetja Ratka Mladića, bo kot kaže ostalo v srbskem proračunu.

Pripadniki varnostnih služb in policije so "zgolj opravljali svojo službo v skladu z ustavo in zakonom", je po pisanju B92 povedal Slobodan Homen, predstavnik srbske vlade za odnose z javnostmi.

Predsednik sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je povedal le, da je bila "akcija izvedena hitro, ker se je sled, ki je vodila do Mladića, izkazala za veljavno".

Od oktobra lani 10 milijonov, prej milijon
Srbska vlada je leta 2007 za informacijo, ki bi vodila do prijetja haaškega begunca Ratka Mladića, razpisala milijon evrov nagrade. Ko je postalo jasno, da je prijetje Mladića zadnja ovira na poti Srbije v Evropsko Unijo, je ta država oktobra lani nagrado povečala na kar deset milijonov evrov.

To pa je bilo že dovolj, da se v Srbijo privabi poklicne lovce na glave, je takrat povedal Božidar Spasić, nekdanji agent jugoslovanske tajne službe, ki dela kot zasebni detektiv.

"Iz skrivanja Radovana Karadžića smo se naučili, da v Novem Beogradu ni bilo kavarne ali ulice, kjer ne bi bilo osebe, ki bi lovcem na glave lahko dala kakšne zanimive informacije o beguncu," je oktobra lani za Radio Svobodna Evropa povedal Spasić.

"Med iskalci in lovci na glave so v glavnem nekdanji vojaki, osebe iz drugih držav bivše Jugoslavije, nekdanji pripadniki tajnih služb, policije ali vojske ter ljudje željni avantur in bogate nagrade," je še povedal Spasić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.