Svet
15 ogledov

Nagrada za Kosorjevo razlog posmeha

(Foto: Robert Anic/Pixell) Žurnal24 main
Nagrada Glamourja premierki Jadranki Kosor je na Hrvaškem sprožila več vprašanj kot pa pohval. Med drugim so mediji hitro našli povezavo z zdaj že zloglasno torbico Kosorjeve.

"Kaj govori njegovo golo telo", "25 idej za vašo pričesko" in podobni naslovi krasijo aktualno izdajo ameriške revije, ki je letos 20. zapored pripravila izbor 18. najpomembnejših predsednic in premierk sveta.

Glavna urednica Glamourja Cindy Leive je dejala, da je Kosorjeva med petimi najbolj zaslužnimi med 19 izbranimi ženskami. Poudarila je, da je Kosorjeva prva premierka Hrvaške in da so opazili njeno vlogo pri zaščiti žensk, ki so bile med vojno izpostavljene nasilju in pregonu.

Na Hrvaškem je novica o nagradi sprožila tudi kar nekaj posmeha, še posebej v luči zadnjih fiaskov Kosorjeve, ko se je zapletla z izgovori o svoji domnevno ponarejeni damski torbi prestižne znamke Fendi. Index tako poroča, da Glamour vsem novim naročnikom podarja prav – žensko torbo. "Točno takšno, kot jo ima naša premierka najraje: veliko, ciklamaste barve in s krokodiljim vzorcem." Morda pa bo na podelitvi za nagrado dobila kakšen original, se iz premierke še norčujejo pri mediju.

Ivan Grdešič z zagrebške fakultete za politične vede je mnenja, da Glamourjeva nagrada nima nobene prave teže in je zgolj simbolne narave. Grdešič se po navajanju Indexa tudi sprašuje, ali je primerno, da bo Kosorjeva 6. decembra odletela v New York na glamurozno podelitveno slovesnost, medtem ko se domovina bori z brezposelnostjo in dolgovi.

Samo govora ne ...
Marsikaterega Hrvata je zagotovo strah morebitnega zahvalnega govora Kosorjeve, saj se je že večkrat slabo izkazala v znanju angleškega jezika.

Uredništvo Glamourja z 12-milijonsko naklado je sicer nagrado Kosorjevi utemeljilo z besedami, da je Kosorjeva prva premierka Hrvaške, opazili pa so tudi njeno vlogo pri zaščiti žensk, ki so bile med vojno izpostavljene nasilju in pregonu.

Kdo so najvplivnejše ženske?
Med dobitnicami nagrade so tudi nemška kanclerka Angela Merkel, finska predsednica Tarja Halonen, avstralska premierka Julia Gillard, argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner, liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf, predsednica Litve Dalia Grybauskaite, slovaška premierka Iveta Radičova, predsednica Kostarike Laura Chinchilla, premierka Bangladeša Sheikh Hasina in premierka Islandije Johanna Sigurqardottir.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.