Svet
9 ogledov

Nagrado podelili v odsotnosti

Kitajska vlada je pozvala k bojkotu prireditve, čemur se je odzvalo 17 Pekingu n
1/23
Žurnal24 main
V Oslu so kljub jezi kitajskih oblasti v odsotnosti slovesno podelili Nobelovo nagrado za mir zaprtemu oporečniku Liuju Xiaoboju.
V skladu s pravili norveškega odbora za podelitev nagrade sme nagrado sprejeti le dobitnik sam ali kdo od bližnjih družinskih članov. Liujevo soprogo naj bi v Oslu zastopal Yang Jianli, nekdanji udeleženec protestov na Trgu nebeškega miru v Pekingu leta 1989, ki živi v tujini.

Ne Liu Xiaobo, ki prestaja enajstletno zaporno kazen, ne njegova soproga Luu Xia se slovesne podelitve v Oslu ne udeležujeta. Na njegovem stolu je le fotografija.

Kitajske oblasti v zadnjih tednih vodijo propagandno kampanjo, s katero želijo diskreditirati verodostojnost nagrade. V enem od kitajskih časopisov je bil danes objavljen tudi naslov Večina držav nasprotuje podelitvi nagrade.

Za protiutež Nobelovi nagradi so kitajski univerzitetni profesorji v četrtek podelili Konfucijevo nagrado za mir.

Po navedbah Združenih narodov so kitajske oblasti v zadnjih dneh zaprle najmanj dvajset aktivistov, izvajali pa naj bi tudi blokado zahodnih medijev. Poročajo tudi o 120 hišnih zaporih, prepovedih potovanj in drugih oblik zastraševanja.

Minuli vikend je za izpustitev Liuja Xiaoboja pred njegovim zaporom protestiralo več sto aktivistov za človekove pravice. V rokah so držali transparente z napisi "Osvobodite Liu Xiaoboja" in peli za njegovo izpustitev ob spremstvu kitar.

K njegovi "brezpogojni izpustitvi" sta pozvala tudi nekdanji češki predsednik Vaclav Havel in južnoafriški nadškof Desmond Tutu

Obžalovanje, da se Liu ne bo udeležil slovesnosti, je danes izrazil tudi ameriški predsednik Barak Obama. "Amerika spoštuje posebnosti kulture in tradicije posameznih držav," je dejal. "A Liu nas spominja, da je človekovo dostojanstvo odvisno od napredka demokracije, odprtosti družbe in vladavine zakona."

54-letni Liu Xiaobo je bil decembra lani obsojen na 11 let zapora zaradi sodelovanja pri manifestu, ki je zahteval politične spremembe na Kitajskem. Za Nobelovega nagrajenca za mir so ga razglasili 8. oktobra letos, kar je močno razburilo kitajske oblasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.