Svet
9 ogledov

Nagrajeni je nad odločitvijo začuden

Patrick Modiano
1/2
EPA
Kraljeva švedska akademija v Stockholmu je za letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za literaturo razglasila francoskega pisatelja Patricka Modiana.

Francoz Patrick Modiano je odločitve akademije vesel, obenem pa je začuden. Lavreatu sta že čestitala francoski predsednik Francois Hollande in premier Manuel Valls.

Hollande je dejal, da je nagrada priznanje "upoštevanja vrednemu opusu, ki raziskuje subtilnost spomina in zapletenost identitete". Po besedah francoskega premierja Manuela Vallsa je Modiano nagrado prejel povsem zasluženo. Kot je dejal, vsi poznajo njegove knjige in vsak je kakšno od njih tudi že prebral.

"Z Modianom sem govoril po telefonu. Čestital sem mu, on pa mi je s svojo običajno skromnostjo dejal: 'To je nenavadno', bil pa je zelo vesel," je dejal Antoine Gallimard iz francoske založniške hiše Gallimard.

Založba je vesela

Dodelitev Nobelove nagrade Modianu je sicer pri založbi Gallimard, ki je izdala več njegovih del, vzbudila veliko veselja. "Zelo smo se razveselili novice," je dejala Anne-Solange Noble z založbe, ki se te dni mudi na knjižnem sejmu v Frankfurtu. Dodala je, da je Modiano odličen pisec. "Nobelova nagrada je tudi za nas velika čast. Mednarodnim pisateljem, kot je Modiano, prinese še več pozornosti javnosti," je še dejala.

"Proust našega časa"

Modiana je Kraljeva švedska akademija nagradila za "umetnost spomina, s katero je obudil najbolj nedoumljive človeške usode in razkril vsakdan okupacije", piše v utemeljitvi nagrade.
Kot je dejal predstavnik akademije Peter Englund, je Modianova "pisava zelo elegantna, a prijazna do bralca". Modiana je označil za "neke vrste Prousta našega časa".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.