Svet
17 ogledov

Naj nunam dovolijo uporabo kontracepcijskih tablet

Urgentna kontracepcija ni zamenjava za klasično kontracepcijo. (Foto: Shuttersto Žurnal24 main
Nune bi morale jemati kontracepcijske tablete, meni strokovnjak za razmnoževanje. Tako bi se zaščitile pred boleznimi.

Avstralski biolog, strokovnjak za razmnoževanje, Roger Short je papeža pozval, naj nunam dovoli uporabo kontracepcijskih tabletk, saj bi s tem znižali ekstremno visoko tveganje za nastanek raka dojk, jajčnikov in materničnega vrata pri njih, kar je posledica njihovega celibata.

94.970 nun na svetu "plačuje strašno ceno za svojo neomadeževanost". Znanstveno je namreč dokazano, da imajo ženske, ki niso bile noseče in niso dojile, več možnosti, da zbolijo za rakom dojk, jajčnikov ali materničnega vratu, opozarja biolog.

Papež bi moral "nekaj reči, tako da bo tudi nekaj storjenega", je še dejal Short. Dodal je, da še ni srečal katoliškega duhovnika, ki bi menil, da obstajajo zdravstveni razlogi za jemanje kontracepcijske tabletke.

Strokovnjakinja za boj proti raku, raziskovalka Kara Britt z univerze v Melbournu je nedavno objavila prispevek v medicinski reviji The Lancet, v katerem je osvetlila posebno veliko tveganje za raka pri nunah. Prvi, ki je omenil njihovo visoko umrljivost, je bil že leta 1713 italijanski zdravnik Bernardino Ramazzini.

Glavni tajnik avstralske škofovske konference Brian Lucas pa je v odzivu že dejal, da ni potrebe, da bi spodbujali uporabo kontracepcijske tabletke. Opozoril je tudi, da obstajajo zdravstvena tveganja, povezana z jemanjem kontracepcijskih tabletk, kot so krvni strdki. "Obstajajo medicinska vprašanja in ne moralna vprašanja," je še dejal.

Komentarjev 2
  • Mr.Bean 08:14 13.februar 2012.

    Enostavna rešitev: kontracepcijsko tableto za potrebe Vatikana preimenovati v lekadol ali kaj podobnega…. ;)

  • kai 16:34 08.december 2011.

    Kakšno "ekstremno visoko tveganje za nastanek raka dojk, jajčnikov in materničnega vrata"? Najprej: ne gre za raka materničnega vrata, ampak maternice.In še "ekstremno" visoke številke:- po 70. letu umre 20 od 1000 nun zaradi raka dojk v primerjavi ...prikaži več z 10 od 1000 v kontrolni skupini- po 80. letu 30 od 1000 nun zaradi raka dojk v primerjavi z 10 od 1000 v kontrolni skupini, 3 od 1000 nun zaradi raka jajčnikov v primerjavi z 1 od 1000 v kontrolni skupini, 13 od 1000 nun zaradi raka maternice v primerjavi s 6 od 1000 v kontrolni skupiniKaj je tu tako ekstremnega pri tako visoki starosti?Pri nižjih starosti pa je med nunami raka jajčnikov in raka maternice celo veliko manj kot v kontrolni skupini, tako da nasploh ne drži, da je "znanstveno dokazano, da imajo ženske, ki niso bile noseče in niso dojile, več možnosti, da zbolijo za rakom itd."!http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2961746-7/fulltext?rss=yes