Svet
17 ogledov

Naj se igre začnejo

Soči EPA
Soči 2014. Olimpijski ogenj, ki ga je nosilo 14.000 ljudi, bo zagorel danes.

Zima pod tropi
Soči je letovišče ob Črnem morju, tik ob meji s Gruzijo, kjer se temperature tudi pozimi redko spustijo pod deset stopinj Celzija. Na snegu bodo zato športniki tekmovali v gorah, na strminah smučarskega središča Krasnaja Poljana, dobrih 50 kilometrov od Sočija.

Najdražje olimpijske igre v zgodovini
Letošnje olimpijske igre se bodo v zgodovino zapisale kot najdražje doslej. Z 11 novimi stadioni in prizorišči ter varnostnimi ukrepi, kot jih na olimpijskih igrah še nismo videli, bodo stroški presegli 37 milijard evrov.

Vstopnice tudi po 1.100 evrov
Za slovesnost ob odprtju so najcenejše vstopnice stale okrog 120 evrov, za najboljše sedeže pa je bilo treba seči globlje v žep in zanje plačati več kot 1.000 evrov. Od športnih dogodkov bo najdražji ogled finala hokeja; najdražje vstopnice se prodajajo po 700 evrov, najcenejše pa po okrog deset evrov.


Najuspešnejši športnik
Norveški tekač na smučeh Bjørn Daehlie je z osmimi zlatimi in štirimi srebrnimi odličji najuspešnejši zimski olimpijec.


Rekorderki Norveška in Liechtenstein
V zgodovini zimskih olimpijskih iger so največ kolajn (kar 303, od tega 107 zlatih) dobili norveški športniki. Liechtenstein ima največ zlatih kolajn na prebivalca. Vseh devet so jim prismučali alpski smučarji in smučarke.


Prvič 258, tokrat več kot 6.000
Pred 90 leti je na prvih zimskih olimpijskih igrah v francoskem Chamonixu tekmovalo 258 športnikov iz 16 držav na 16 športnih dogodkih. V Sočiju bo na 98 dogodkih tekmovalo okoli 6.000 športnikov iz 88 držav.

12 novih disciplin
Olimpijski komite je na spored letošnjih iger uvrstil 12 novih disciplin, med drugim smučarske skoke za ženske, mešano štafeto v biatlonu, paralelni slalom v deskanju na snegu in smučanje v half-pipu.

Po igrah v Sočiju formula ena
Prva dirka naj bi bila že letos, a bo zaradi pritiska mednarodnega olimpijskega komiteja, naj priprave ne onemogočajo izvedbe olimpijskih iger, najverjetneje prestavljena na naslednje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.