Svet
13 ogledov

"Naj spoštuje temeljne pravice"

Turčija EPA
Poslanci za temeljit pregled odnosov med EU in Turčijo ter zamrznitev pristopnih pogajanj

"V sredini večerni razpravi s komisarjem za širitev Johannesom Hahnom so parlamentarci poudarili, da Evropa ne zapira vrat v Turčiji, vendar pa bi morala zaradi razvoja dogodkov razmisliti o alternativnih rešitvah vprašanja pristopa te države k EU," spročajo s tiskovne službe Evropskega parlamenta.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je v uvodnem nagovoru pozval Turčijo, naj spoštuje temeljne pravice, na katerih temelji Unija ter poudaril, da Evropa ni islamofobna celina in ne zapira vrat turškemu ljudstvu.

Zaskrbljeni zaradi nedavnega referenduma

Številni poslanci so izrazili zaskrbljenost zaradi izvedbe nedavnega referenduma, o ustavnih spremembah, ki širijo pristojnosti turškega predsednika. Menili so, da bi bilo treba vnovič oceniti odnose med EU in Turčijo ter odpreti novo poglavje.

Nekateri razpravljavci so menili, da Turčija nikoli ne bo mogla postati polnopravna članica EU, medtem ko so drugi izrazili upanje, da bi začasna ustavitev pogajanj lahko bila dovolj, da Ankara spremeni svojo usmeritev.

Med predlogi, kako nadaljevati medsebojne odnose, so se poslanci zavzeli za razširjeno carinsko unijo, okrepitev študentskih izmenjav in več sodelovanja na področju varnosti in migracij ter za podporo demokratičnim silam v Turčiji, saj bi milijoni Turkov vendarle želeli biti tudi državljani Unije.

Odbor za zunanje zadeve bo o letnem poročilu o napredku Turčije za leto 2016 razpravljal 2. maja. Predlog resolucije, ki ga je pripravila poročevalka Kati Piri (S&D, Nizozemska), med drugim poziva EU naj začasno ustavi pristopna pogajanja, če bodo ustavne spremembe potrjene v sedanji obliki.