Svet
10 ogledov

"Naj to meso jedo revni"

Mleto meso Reuters
Nemški minister namignil, naj dajo hrano, v kateri je poleg govejega prisotno tudi konjsko meso, revnim. Konjsko meso našli tudi v tortelinih, ki so na prodaj v Sloveniji?

Nemški minister za razvoj Dirk Niebel podpira idejo, da bi hrano, v kateri so v zadnjih dneh našli konjsko meso, čeprav bi morala vsebovati le goveje, dali ljudem, ki nimajo denarja za hrano. Dejal je, da je s tem le podprl predlog člana vladne stranke CDU Hartwiga Fischerja, ki je za Bild dejal, da naj tako hrano razdelijo revnim.

"Na svetu je lačnih 800 milijonov ljudi, veliko jih je tudi v Nemčiji. Ljudem primanjkuje sredstev, tudi za hrano. Zato ne bi smeli kar vreči stran popolnoma dobre hrane," se je strinjal minister Niebel, poroča BBC. Opozicija je idejo že zavrnila kot absurdno in žaljivo do revnih.

Konjsko meso tudi v tortelinih?

Na Upravi za varno hrano so  pojasnili, da iz laboratorija še niso prejeli dokončnih rezultatov drugega vzorčenja sestavljenih živil, ki so ga po izbruhu afere s konjskim mesom na Otoku izvedli v Sloveniji.

Medtem ko so v okviru prvega vzorčenja sestavljenih živil analize izvedli v večjih trgovskih verigah, je drugi val vzorčenja zajel izdelke iz manjših trgovin. Analizirali so 29 vzorcev živil, 28 jih je negativnih na konjsko meso, enega pa so poslali v dodatno preverjanje.

Kot poroča Delo, pa so dodatne preiskave tega vzorca pokazale prisotnost konjskega mesa. Gre za torteline z govejim mesom Spar gourmet (250 gramov), narejeni v Liechtensteinu, ki so jih vzorčili v Intersparu v Murski Soboti.


ORF pa danes poroča, da je mesar iz Labotske doline priznal, da je v klobase dodajal konjsko meso, da bi izboljšal okus. Konjsko meso pa po njegovih navedbah izvira iz Slovenije.

Odkrili tudi v Italiji

Tudi v Italiji pa so danes odkrili primer lazanj, ki je bila deklarirana kot goveja, a so v njej našli konjsko meso. Pri podjetju Primia, ki je izdelalo lazanjo, so oblasti zasegle šest ton mletega mesa in 2400 kosov že pripravljenih zamrznjenih izdelkov. Podjetje naj bi sicer meso pridobivalo od dobavitelja iz Brescie, ta pa naj bi imel dva druga dobavitelja z istega območja.

Komentarjev 17
  • Sandra Dervarič 11:31 25.februar 2013.

    fora je glih v tem, da je to meso konjev prišlo "na skrivaj" zraven drugih mesnin, zaradi tega; ker če nebi tega mesa spravli "na skrivaj" noter, bi vse moglo iti na uničenje - ker je to meso - od ŠPORTNIH KONJEV!

  • ghz891 08:37 25.februar 2013.

    Zdj odvisno za kaj gre tu sploh... Če ima neoporečnega konjskega mesa čez mejo dovoljenih vrednosti, potem zakaj ne? Če pa je konjsko meso kontaminirano z raznoraznimi substancami potem pa pač to ni za nikogar.

  • mia 13:19 24.februar 2013.

    če ni dobro za bogate, ni dobro niti za lačne. naj ga jedo politiki in vsi, ki so to afero zakuhali.zdravljenje naj pa plačajo sami in še vse stroške preiskav.