Svet
12 ogledov

Najbogatejša pozivata k darovanju

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Bill Gates in Warren Buffet sta svoje bogataške sonarodnjake pozvala, naj se odpovedo svojemu premoženju in ga dajo v dobrodelne namene.

Najbogatejša Američana, investitor Warren Buffet in ustanovitelj Microsofta Bill Gates, sta pozvala 400 najbogatejših sonarodnjakov, naj se tekom svojega življenja ali po smrti odpovedo vsaj polovici svojega neto premoženja in ga dajo v dobrodelne namene.

Revija Forbes je poziv že oklicala za največjo dobrodelno akcijo v zgodovini. Če bi do tega dejansko prišlo, bi se v dobrodelne namene steklo okoli 600 milijard dolarjev (491,8 milijarde evrov).

Pogovori o akciji so se začeli že leta 2009, ko sta Gates in Buffet na skrivno večerjo milijarderjev prišla še skupaj z Davidom Rockefellerjem, članom dinastije Rockefeller, newyorškim županom Michaelom Bloombergom, gurujem skladov tveganega kapitala Georgeem Sorosom, medijsko kraljico Oprah Winfrey ter medijskim mogulom Tedom Turnerjem.

Sledili sta še dve skrivni večerji, na katerih so udeleženci izoblikovali predlog, naj bogataši podarijo 50 odstotkov svojega premoženja. Buffet, ki bo v dobrodelne namene podaril 99 odstotkov svojega premoženja, upa, da bodo tudi drugi bogataši sledili njegovemu zgledu. Veliko milijarderjev, ki so bili povabljeni na večerje, se je že ogrelo za idejo in naj bi se že odpovedali polovici svojega premoženja. Melinda Gates, ki nadzira zbiranje denarja, upa, da bodo v treh do petih letih imeli prijavljenih že lepo število milijarderjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.