Svet
16 ogledov

Najbolj krvav dan po razpadu Sovjetske zveze

Protesti v Ukrajini
1/4
Reuters
Ukrajinske varnostne sile sprožile "protiteroristično akcijo". Francija in Nemčija zahtevata sankcije.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je po krvavih spopadih med protestniki in policijo v Kijevu, v katerih je bilo po zadnjih podatkih ubitih 26 ljudi, za četrtek razglasil dan žalovanja. Ukrajinska obveščevalna služba je sprožila preiskavo "poskusa udara", varnostne sile pa so sprožile "protiteroristično akcijo".

"Državna varnostna služba in Ukrajinski protiteroristični center sta sprejela odločitev o izvedbi protiteroristične operacije na ozemlju Ukrajine," je sporočil vodja varnostne službe Oleksandr Jakimenko. "Skrajneži in ekstremistične skupine s svojimi dejanji predstavljajo resnično grožnjo življenju na milijone Ukrajincev," je dejal  in dodal, da je SBU ukrajinskega predsednika že obvestila o operaciji, v kateri bo ministrstvo za obrambo sodelovalo z varnostnimi agencijami.

"Protestniki prestopili mejo"

Janukovič je v nagovoru narodu po silovitih spopadih izjavil, da so protivladni protestniki prestopili mejo, ker so poskušali oblast prevzeti z orožjem. "Voditelji opozicije niso upoštevali načela demokracije, po katerem se oblast pridobi z volitvami in ne na ulici (...) Prestopili so mejo, ker so pozvali ljudi, naj primejo za orožje," je dejal Janukovič. "To je očitna kršitev zakona in tisti, ki so odgovorni, se bodo soočili z pravico," je zagrozil ukrajinski predsednik.

Pogovori z opozicijo propadli

Tudi pogovori z opozicijskimi voditelji so propadli, saj Janukovič ni pristal na njihovo zahtevo, naj ustavi napade varnostnih sil na protestnike. "Zelo sem razočaran, ker ni bilo dialoga. Predsednik noče poslušati opozicije," je po pogovorih razočaran povedal vodja opozicije Vitalij Kličko. Ta je predsednika pozval k ustavitvi nasilja, saj "ljudje umirajo vsako minuto". A po njegovih besedah za Janukoviča obstaja le ena opcija, in to je očiščenje trga. 

Predsednik je sicer dejal, da so pogovori z opozicijo še možni. "Ni prepozno za poslušanje. Ni prepozno za končanje konflikta," je poudaril.

Novinarja brutalno umorili

V krvavih spopadih v torek in ponoči je bilo po podatkih ministrstva za zdravje ubitih najmanj 26 ljudi, Trg neodvisnosti pa je v ognju in spominja na bojišče. V bolnišnicah so sprejeli 241 poškodovancev, med njimi 79 policistov in pet novinarjev.

Oboroženi neznanci so ponoči ubili novinarja časnika Vesti, ki se je s Trga neodvisnosti vračal domov. Vjačeslav Veremji je bil v taksiju, ko so ga približno 800 metrov od trga napadli zamaskirani neznanci, oboroženi s palicami in orožjem. Skupaj s kolegom in voznikom so jih potegnili iz vozila in pretepli, Veremjija pa ustrelili v prsi.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 09:47 19.februar 2014.

    Žalostno da vsi oblastniki po celem svetu neglede na režim za korito pobijajo svoje sodržavljane.