Svet
40 ogledov

Najbolj na udaru kovanci za dva evra

kovanci evro Nik Rovan
Lani so odkrili 17 odstotkov več ponarejenih evrskih kovancev. Najpogosteje je ponarejen kovanec za dva evra.

Število ponarejenih evrskih kovancev se je lani povečalo za 17 odstotkov na 184 tisoč. Ker je trenutno v obtoku 16,5 milijarde pristnih evrskih kovancev, torej na vsakih sto tisoč pristnih kovancev pride en ponarejen, ugotavlja Evropska komisija. S skoraj dvotretjinskim deležem je tarča te kriminalne dejavnosti najpogosteje kovanec za dva evra.

Glede ponarejenih bankovcev pa komisija navaja podatke Evropske centralne banke, ki je odgovorna za zaščito bankovcev pred ponarejanjem, po katerih je bilo v letu 2012 iz obtoka umaknjenih približno 531 tisoč evrskih bankovcev.

Zaradi ponarejanja tudi za več let v zapor

Evropska komisija se zavzema za zaostritev veljavne kazenske zakonodaje, ki pa se med posameznimi državami članicami močno razlikuje. Želi si, da bi se preprečevanje, preiskovanje in kaznovanje ponarejanja evrov izboljšalo v vsej EU.

Komisija je zato v začetku februarja sprejela predlog direktive, ki zaostruje ukrepanje zoper ponarejevalce ter za celotno unijo določa spodnjo mejo kazni. Te se zdaj med državami močno razlikujejo. Medtem ko nekatere države, denimo Irska in Nizozemska, ponarejevalcem izrečejo le denarne kazni, pa gredo lahko drugod – kot denimo v Grčiji in Luksemburgu – za najmanj deset let v zapor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.