Svet
23 ogledov

Najbolj se bodo podražile najcenejše cigarete

Kajenje Reuters
Zaradi višjih trošarin bodo zavojčki cigaret na Hrvaškem dražji.

Hrvaška vlada je sprejela uredbo o višjih trošarinah na cigarete in tobak, ki bo posledično zvišala cene posamezne škatle cigaret med 50 lip in eno kuno (6,7 do 13,5 centa) medtem ko se bodo zavoji tobaka za kajenje še bolj podražili. Levosredinska vlada je danes predlagala ukinitev trošarin na luksuzne izdelke.

Finančni minister Slavko Linić je pojasnil vladni predlog o zvišanju trošarin za tobak in tobačne izdelke. Fiksnega dela trošarin, ki je 180 kun (24 evrov) za 1000 cigaret, ne bodo spreminjali, temveč bodo s 33 na 36 odstotkov zvišali proporcionalno trošarino, ki jo zaračunavajo v maloprodaji.

Obenem bodo zvišali tudi zneske minimalnih trošarin na cigarete s 375 kun (50 evrov) za 1000 kosov na 486 kun (65 evrov) za 1000 kosov. Posledično bomo vplivali na zvišanje cen posamezne škatle cigaret, največ pa se bodo podražile najcenejše cigarete, je dejal Linić. Sicer najcenejše cigarete na Hrvaškem stanejo 15 kun (dva evra).

Z današnjo odločitvijo bodo občutno zvišali trošarino na drobno narezani tobak s 234 na 325 kun za kilogram, kar bo pripeljalo tudi do podražitve tobaka za kajenje. Nove cene bodo uvedli z datumom objave v uradnem listu.

"Gre za nepriljubljeni ukrep za kadilce, je pa podpora ministrstvu za zdravje v boju proti kajenju", je še izjavil Linić.

Sledile bodo še druge podražitve

Na Hrvaškem se zavedajo, da gre zgolj za uvod v nove podražitve tobačnih izdelkov ter da bodo cigarete zaradi smernic iz Bruslja krepko dražje že po vstopu države v Evropsko unijo, ki bo predvidoma 1. julija 2013.

Z luksuzom ni dobička

Zaradi pričakovanega vstopa v EU in tudi zaradi zanemarljivega zaslužka v državni blagajni je hrvaška vlada danes saboru predlagala ukinitev trošarin na luksuzne izdelke, kot so zlato, nakit, dragocene ure, krzno in podobno.

Kot je pojasnil Linić, so od trošarin na omenjene izdelke lani v proračun dobili zgolj 24 milijonov kun (3,2 milijona evrov), v prvi polovici letošnjega leta pa komaj deset milijonov kun (1,35 milijona evrov). Ocenil je, da so mnogi Hrvati luksuzno blago kupovali v tujini, hrvaški trgovci pa ob tem niso služili, posledično pa je trpel tudi državni proračun.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.