Svet
18 ogledov

"Najbolj škodljiv strah"

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Onesnaženje voda. "Dejavnikov onesnaženja je veliko, uporabite zdravo pamet," svetuje Aleš Petrovič.

Kopanje. Hrvaška zdravstvena služba je  prepovedala kopanje na plažah Lapada v Dubrovniku, saj so v morju fekalije. Da se mu z morjem ne zdi vse v redu, je javil eden od domačinov, analiza pa je pokazala, da je v morju res preveč fekalij.

Od driske do glivic
"S fekalnim onesnaženjem so povezane bolezni prebavil. Kažejo se kot driska, bruhanje, slabo počutje in bolečine v trebuhu," pojasnjuje Aleš Petrovič z Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ). Možni so tudi kratkotrajna dihalna vročinska obolenja in okužba sluznice, na primer vnetje zunanjega sluhovoda. Na površinah v okolici s fekalijami onesnažene vode pa se lahko okužimo tudi z virusi, ki povzročajo bradavice 
ali glivice.

Manj kakovostnih le nekaj
"Možnih dejavnikov onesnaženja je veliko, tako da je najboljše uporabiti zdravo pamet," svetuje Petrovič. "Če se voda peni, smrdi, če je to v bližini pristanišča ali napajališča živine, bodite previdni," pravi Petrovič. Voda je lahko še posebno onesnažena po nalivih. Petrovič sicer poudarja, da nas strah pred onesnaženo vodo ne bi smel odvrniti od kopanja in gibanja na prostem.

Redno letno analizo čistosti morja je hrvaško okoljsko ministrstvo objavilo prejšnji mesec. Negativno so bile izpostavljene plaže Moela v Umagu, Sv. Pelagij v Novigradu, Kantrida, Ružićevo, Malin Draga v Malinski, plaža pri kampu Medulin, plaža na vzhodni strani pri kraju Dugi rat pri Omišu in plaža Okuklje na Mljetu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.