Svet
7 ogledov

Najbolj umazane volitve od propada Sovjetske zveze

Protesti v Rusiji po volitvah
1/5
EPA
Rusi imajo dovolj Putina, zato so šli na ulice in glasno izrazili nezadovoljstvo z volitvami, na katerih naj bi zmagovalna stranka poskrbela za številne nepravilnosti. Na dan prihajajo zgodbe članov volilne komisije, ki informacije o kršitvah potrjujejo.

Zmagoslavje Enotne Rusije na parlamentarnih volitvah konec tedna je prineslo množične proteste med ljudmi. Sinoči je šlo na ulice več tisoč Rusov, ki so glasno izražali nezadovoljstvo s potekom volitev. Na volitvah so se zgodile številne kršitve, očitajo stari novi zmagovalni stranki Vladimirja Putina.

Medvedjev: Volitve so bile poštene

Na volitvah je po pričakovanjih – čeprav z manjšo večino kot v minulih letih – slavila Enotna Rusija sedanjega premierja Putina. Aktualni predsednik Dmitrij Medvedjev pa je volitve označil za "poštene, odkrite in demokratične".

Izpoved članice komisije: "Česa takega še ne!"

Članica volilne komisije, sicer komunistka Olga Lazareva, je delala na nedeljskih volitvah. Ko se je zjutraj zbudila, je ugotovila, da so neznanci blokirali vstop v njeno stanovanje. Sumi, da so s tem želeli zadržati njen prihod na volišče. Vseeno se to ni zgodilo, saj je na pomoč poklicala sorodnike, ki so na silo vstopili v stanovanje.

Kasneje je slišala, da je imelo podobno izkušnjo tudi več drugih komunistov, ki so delali na volitvah. Za Reuters je ogorčeno dejala: "V komisiji sem že od leta 1990 in doživela sem marsikaj, a česa takega še ne!" Da je mera še bolj polna, je med pregledom volilnih listkov ugotovila, da je po 50 ali celo 60 listkov – sodeč po pisavi – izpolnila ista oseba. Vodja komunistov Gennadi Zjuganov, ki se je s stranko uvrstil na drugo mesto, prav tako meni, da so bile to "najbolj umazane volitve od propada Sovjetske zveze leta 1991".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.