Svet
55 ogledov

Najbolj vredni Titovi predmeti izginili

Josip Broz Tito (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Titovi sorodniki bodo imeli zelo veliko dela, če bodo želeli najti številne vredne predmete, ki so bile v lasti nekdanjega predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Na seznamu premičnin tako manjkajo številne prestižne ure in slike znanih slikarjev.

Pravni zastopnik Titovega vnuka Joška Broza Goran Petronijević je za Novosti potrdil, da na prvi zapuščinski razpravi po več kot 20 letih na spisku premičnin ni najbolj vrednih stvari. "Jovankini odvetniki so takoj ugotovili, da je bila zapuščina, ki se mora deliti in ki je prišla na sodišče iz Muzeja zgodovine Jugoslavije in Arhiva Srbije predhodno 'selekcionirana'", je dejal Petronijević.

Po njegovih besedah je veliko vrednih stvari izginilo, ker so jih v različnih obdobjih vzeli "čuvaji" Titove zapuščine. Kaj točno manjka na spisku predmetov, odvetnik ni znal povedati. Jovankina zastopnica Bojana Sarić-Pavlović pa glede tega ni želela povedati ničesar, saj nima dovoljenja Titove vdove, da o tem govori v javnosti.

Časnik je kljub temu prišel do nekaterih podatkov. Med dragocenostmi, ki so očitno izginile, naj bi bile slike Oskarja Kokoschke in Francisca Goye, zdesetkana naj bi bila Titova zbirka pušk, manjkalo naj bi tudi več deset ročnih ur, katerih velik ljubitelj je bil pokojni predsednik. V njegovi zbirki so bili nekateri najdragocenejši primerki Rolexa, Pateka Philippea, Longinesa in drugih.

Gre predvsem za stvari s tako imenovanega četrtega seznama Titovega imetja, ki je bil kar tri desetletja tajen in spravljen v službi državne varnosti, preden so ga izročili Arhivu Srbije. Na njem naj bi bilo vse, česar tedanje jugoslovansko vodstvo po Titovi smrti ni hotelo dati Jovanki – od nakita in slik ter zbirke narodnih noš do predsednikovega voznega parka, odličij, zlatih kočij in konjev.

Komentarjev 1
  • privat 18:38 26.november 2011.

    kaj bi tito naredil z našimi menađerji in politiki??'