Svet
14 ogledov

Najbolje kaže Thaciju

Jutri bodo minila tri leta od razglasitve neodvisnega Kosova. (Reuters) Žurnal24 main
Delni uradni izidi kažejo, da je na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah na Kosovu največ glasov dobila Demokratska stranka Kosova (PDK) premierja Hashima Thacija.

PDK je prejela 33,5 odstotka glasov, njena največja tekmica Demokratična zveza Kosova (LDK) pa 23,6 odstotka. Thacijeva PDK bo tako najverjetneje ostala največja stranka v 120-članskem parlamentu, za oblikovanje vlade pa bo morala oblikovati koalicijo

Gibanje Samoopredelitev, ki ga vodi Albin Kurti in je na volitvah prvič nastopilo, je prejelo 12,2 odstotka glasov. Zveza za prihodnost Kosova (AAK) nekdanjega premiera Ramusha Haradinaja, ki čaka na začetek sojenja na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je prejela 10,8 odstotka glasov, kažejo izidi po preštetih 99 odstotkih glasovnic. Prešteti morajo še glasove z 22 volišč.

Volilna udeležba na teh prvih parlamentarnih volitvah po razglasitvi neodvisnosti od Srbije leta 2008 je bila 47,5-odstotna.

Thaci že slavil
Thaci je po včerajšnjih rezultatih vzporednih volitev že razglasil zmago. LDK, ki je kritizirala številne nepravilnosti, pa je oporekala zmagi. Tudi dve skupni opazovalcev EU sta izpostavili nepravilnosti, še posebej v dveh krajih v osrednjem Kosovu, kjer ima podporo Thaci.

ZDA so medtem pozdravile izvedbo volitev, ob tem pa volilno komisijo pozvale, naj odgovorijo na skrbi glede "nekaj resnih nepravilnosti". State Department obžaluje tudi "vzdušje groženj, zastraševanj in nasilja s strani srbskih virov proti kosovskim Srbom na severu Kosova, zaradi katerega mnogi tam niso uresničili svoje demokratične pravice". Kljub temu pa so ZDA čestitale kosovskim oblastem ob uspešni izvedbi volitev v tako kratkem času.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.