Svet
14 ogledov

Najbolje živijo na Norveškem

Norveška svojim prebivalcem nudi najboljše pogoje za življenje, ugotavljajo razi Žurnal24 main
Norveška je ljudem najbolj prijazna država, na dnu lestvice je afriški Niger, Slovenija pa se je z 29. mestom uvrstila med države z največjo kakovostjo življenja, kaže raziskava Združenih narodov.

Združeni narodi so 182 držav razvrstili glede na kakovost življenja njihovih prebivalcev, pri čemer so upoštevali vrsto kazalcev, kot so pričakovana življenjska doba, stopnja pismenosti, možnost izobraževanja in gospodarske razmere.

 

Slovenija

Med 38 državami, ki sodijo v sam vrh po kakovosti življenja, je Slovenija 29. Pred nami sta sosedi Avstrija (14.) in Italija (18.).
Je pa naša država najvišje uvrščena med državami iz nekdanjega socialističnega bloka, poleg nas se je v prvo skupino uvrstila le še Češka (36. ).
Sosedi Madžarska (43.) in Hrvaška (45.) sta v drugi skupini, podobno kot Črna gora (65.), Srbija (67.), Makedonija (72.) in BiH (76.).

Velike razlike
Verodostojnost razvrstitve pokvari dejstvo, da temelji na podatkih, zbranih leta 2007, od takrat pa je globalna gospodarska kriza po svoje premešala karte. Kljub temu predstavniki programa ZN za razvoj trdijo, da lestvica kaže na globoko neenakost med revnimi in bogatimi državami.

Norveška že vrsto let vztraja v vrhu držav z najboljšimi življenjskimi pogoji, k čimer naj bi bistveno pripomoglo odkritje naftnih in plinskih polj v severnem morju v poznih 60. letih prejšnjega stoletja.

Na drugi strani se Niger že vrsto let bori s sušami, zaradi česar včasih s težavo nahranijo vse prebivalce. Pričakovana življenjska doba je bila v času zbiranja podatkov 50 let, kar je bilo približno 30 let manj kot na Norveškem.

Niger ima po merilih ZN najslabše pogoje za življenje ljudi. © Shutterstock

 
Boleča je tudi razlika v bogastvu, v času raziskave, je povprečen Norvežan zaslužil 85-krat več kot povprečen Nigrc. Medtem ko okoli 35.000 prebivalcev Liechtensteina (država z največjim BDP) v povprečju mlati po 85.383 dolarjev letno, je v 24 najrevnejših državah polovica prebivalcev nepismenih.

Padec Islandije

V najbolj uspešni trojici sta še Avstralija in Islandija, pri čemer prav za zadnjo velja, da jo je gospodarska kriza močno prizadela, zaradi česar se je močno poslabšal življenjski standard v državi. Leta 2008 se je razkrilo, da je gospodarska rast temeljila predvsem na uspehu bančnega sektorja. Po finančni krizi je država morala nacionalizirati tri največje banke in Islandija bi brez mednarodne pomoči bankrotirala.

Kljub pričakovanemu padcu BDP pa bosta visoka pričakovana življenjska doba in dobra izobraževalna mreža za vse državljane ublažili prehudo strmoglavljanje na lestvici, menijo strokovnjaki.

 

Prvi in zadnji trije

1. Norveška
2. Avstralija
3. Islandija
...
...
180.Sierra Leone
181. Afganistan
182. Niger

Soočenje s krizo
Da denar ni vse, dokazuje Demokatična republika Kongo, ki velja za najrevnejšo državo s komaj 289 dolarji letnega dohodka na prebivalca, pa vseeno ni povsem na dnu razvrstitve. Pomagal pa je Kitajski, saj se je zaradi vse večjih dohodkov povzpela na lestvici, k temu je pripomoglo tudi daljše življenje Kitajcev.

Avtor poročila Jeni Klugman ob tem opozarja, da je veliko držav v zadnjih desetletjih doživelo precejšen padec življenjske ravni zaradi gospodarskih težav, izbruhov lokalnih oboroženih konfliktov ter epidemije okužb z virusm HIV. "Potem pa nas je vse zadela še globalna finančna kriza," dodaja Klugman.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.