Svet
11 ogledov

Najdaljši v tisočletju, a nepopoln

1/21
Žurnal24 main
Kljub temu da je Luna trenutno na najbolj oddaljeni točki eliptične poti okoli Zemlje, njen obris ni popolnoma prekril Sonca. Na Maldivih je mrk trajal celih 11 minut.

Luna je trenutno na najdaljši točki svoje ustaljene poti okoli Zemlje, vendar pa kljub temu mrk ni bil popoln. Mrk se je začel zgodaj zjutraj v Ugandi, Keniji in Somaliji, pot je nadaljeval preko Maldivov, kjer je trajal skoraj 11 minut, odšel preko južnega rta Indije in Bengalskega zaliva in v somraku končal v jugozahodnih predelih Kitajske.

Prebivalci nekaterih afriških držav so bili ob naravnem pojavu pošteno prestrašeni, saj so mislili, da je prišel konec sveta.

Sončev mrk nastane, ko ležijo Sonce, Luna in Zemlja na premici in je Luna v sredini. 

Tokrat obročasti in nepopoln
Okoli 35 odstotkov mrkov je samo delnih. Preostali mrki so obročasti, ker je Luna tako daleč od Zemlje, da ne prekrije vsega Sonca. Ob vrhuncu takega mrka je temna Lunina obla obdana z ozkim obročem svetlobe. Vsako leto so 2−3 Sončevi mrki, popolni mrki pa povprečno vsakih 18 mesecev.

Evropejci bomo spektakularen nebesni pojav lahko opazovali šele daljnega leta 2082.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.