Svet
263 ogledov

Najdekadentnejši diktatorji na svetu

Medtem ko zahodni viri pravijo, da je severnokorejski voditelj resno bolan, obla Žurnal24 main
Kip, ki se obrača po soncu; brigada priležnic ali največji parlament na svetu: to so le nekatere od številnih muh najdekadentnejših diktatorjev na svetu.

Britanski časnik Times je objavil lestvico desetih najbolj dekadentnih diktatorjev na svetu. Objavljamo imena izbranih sedmih samodržcev skupaj z njihovimi bolj ali manj bizarnimi muhami.

Brigada priležnic
Kim Džong Il, severnokorejski voditelj od leta 1994: "Ljubljeni vodja", sin "velikega vodje" in drugi voditelj obubožane socialistične države na korejskem polotoku po njeni ustanovitvi leta 1948, ima izbran okus. Premore 17 palač, nekaj sto avtomobilov in 20.000 videokaset. Ko se je odpravil na obisk v Rusijo, je potoval z osebnim vlakom. Letno zapravi 650.000 dolarjev za konjak blagovne znamke Hennessy. Kim vzdržuje tudi tako imenovano Brigado užitka; gre za okoli 2.000 mladih žensk, ki morajo tešiti strasti severnokorejske partijske in vojaške elite.

1060 parov čevljev
Ferdinand Marcos, predsednik Filipinov med letoma 1965-1986: nekdanji borec za svobodo iz dobe druge svetovne vojne je postal "kleptokrat", ki je na čezmorske račune prenesel več milijard dolarjev. Denar je zapravljala njegova žena Imelda, ki je, potem ko so jo skupaj z možem iz predsedniške palače pregnali razjarjeni državljani, zapustila 888 torbic in 1060 parov čevljev. Seveda prestižnih znamk. Imelda je bila tudi lastnica 51 milijonov dolarjev vrednega stanovanja Crown Building  in še deset milijonov več vrednega stanovanja Herlad Center v New Yorku kakor tudi umetnin Michelangela in Botticellija.

Parlament s 1100 sobanami
Nicolae Ceausescu
, predsednik Romunije med letoma 1967-1989: "Genij s Karpatov", kot mu je po vzponu na oblast v telegramsko čestitko zapisal slikar Salvador Dali, si je kljub plači 3000 dolarjev uspel omisliti 15 palač, veliko zbirko avtomobilov, jaht, prestižnih oblek in umetnin. V Bukarešti je dal odstraniti nekaj tisoč domov, da je nastal prostor za stavbo državnega parlamenta s 1100 sobanami, sicer največjo državnoupravno stavbo na svetu.

Zlati kip, ki se obrača po soncu
Saparmurat Nijazov
, predsednik Turkmenistana med letoma 1990-2006: dosmrtni predsednik Turkmenistana je razvil nesluten kult osebnosti. Nadel si je ime Turkmenbaši (oče vseh Turkmencev) in si v državni prestolnici Ašhabad postavil zlati kip, ki se obrača po soncu. Mesec januar je poimenoval po sebi in zaukazal, da se v koran zapišejo njegove misli. Še najmanj bizarno je to, da je imel na tujih računih za tri milijarde dolarjev sredstev.

Ljudožerec s 43 otroki
Idi Amin
, predsednik Ugande v letih 1971-1979: ljudožerec, ki je hvalil okus človeškega mesa, si je, potem ko je Velika Britanija leta 1978 prekinila stike z njegovo državo, podelil znano britansko odlikovanje Viktorijin križec in se oklical za škotskega kralja. Že pred tem si je nadel naziv "gospodar vseh zveri na Zemlji in rib v morjih". Ogromne količine denarja je zapravljal za harem s petimi ženami in 30 ljubicami, ki so mu rodile vsaj 43 otrok.

Mesto za proslavo
Mohamed Reza Pahlavi
, iranski šah v letih 1941-1979: vladar z nazivoma "kralj vseh kraljev" in "sonce arijancev" je zapravil 100 milijonov dolarjev za obeležitev 2.500-letnice perzijske monarhije v letu 1971. Prireditev, na kateri so stregli s pavovimi prsmi, so izvedli v ad hoc zgrajenem in okoli 70 hektarjev velikem naselju pri starem mestu Persepolis. Njegovo obsežno zbirko športnih avtomobilov si je možno ogledati v Državnem avtomobilskem muzeju.

Ime na tisočerih opekah
Sadam Husein
, predsednik Iraka v letih 1979-2003: vodja stranke Baath, ki je oboževal kopalnice z zlatimi pipami in puške Kalašnikov. Obnovil je starodavno mesto Babilon, pri čemer je dal v sleherno opeko vtisniti svoje ime, kakor naj bi bil to storil babilonski kralj Nebukadnezar. Njegov najstarejši sin Udaj se je lahko pohvalil z zasebnim živalskim vrtom z levi in gepardi in spoštovanja vredno zbirko 1200 luksuznih avtomobilov.

Na seznam časnika Times so se uvrstili še sovjetski voditelj Josip Stalin (kult osebnosti), zairski voditelj Mobuto Sese Seko in indonezijski predsednik Suharto (odtujil 15 milijard dolarjev državnega denarja).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.