Svet
4202 ogledov

"Najhuje je gledati, kako se nekdo poleg tebe utaplja"

Grčija požari
Katastrofa biblijskih razsežnosti. Številni so lahko le nemočno opazovali, kako je požar zahteval življenja

"Vse se je zgodilo zelo hitro. V daljavi smo videli požar in nenadoma so nas dosegle iskre in kar naenkrat je bil ogenj povsod okrog nas. Stekli smo proti morju in začeli plavati, a zaradi gostega dima nismo videli ničesar," je za Associated Press povedal Nikos Stavridinis, ki je z ženo prišel v Mati na letni dopust. 

Poleg njega je bila še soproga in štirje prijatelji. Vsi so plavali, da bi tako ubežali dimu, a jih nekaj med njimi začel nositi močan tok. "Nismo se vsi rešili. Ženina prijateljica in njen sin sta umrla. Najhuje je gledati, kako se nekdo poleg tebe utaplja, a mu ne moreš pomagati," je dejal. V vodi so bili približno dve uri, preden jih je rešila ribiška ladja. 

Grčija, požari Med žrtvami tudi otroci Svet "Šla sem mimo trupel. Hvaležna sem, da sem živa."

Grčija požari | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je katastrofa biblijskih razsežnosti," je za BBC dejal George Vokas, ki mu je uspelo skupaj z družino zbežati na varno. Hiša in avtomobili so jim zgoreli. 

Navodila Slovencem na prizadetih območjih
"Slovenskim državljanom na prizadetih območjih v Grčiji svetujemo, da sledijo navodilom lokalnih oblasti, gasilcev in obalne straže. Svetujemo, da se ne zadržujejo na prizadetih območjih in da sledijo evakuacijskim načrtom lokalnih oblasti. Državljanom, ki se nahajajo na prizadetih območjih, svetujemo, da se javijo veleposlaništvu na spodaj navedeni številki," prek svoje spletne strani sporoča slovensko veleposlaništvo v Atenah. "Za ranjene so na voljo bolnišnice Attiko, Evangelismos, KAT, Sismanogleio, Thriasio in za otroke Paidon. Nujna telefonska številka obalne straže je 108 in gasilcev 199."
Veleposlaništvo odsvetuje vsa nenujna potovanja na prizadeta območja - gre za območje vzhodne Atike, območje Kinete blizu Korinta - dokler požar ne bo pod nadzorom. Zaradi nepredvidljive situacije odsvetujejo tudi potovanja na območja, na katera bi se požar lahko razširil. "Za kakršnokoli pomoč se slovenski državljani lahko obrnejo na slovensko veleposlaništvo v Atenah:
+30 210 672 00 91 ali +30 697 640 7710," še sporočajo.

Grčija, požari | Avtor: Epa Epa
Požari Grčija Že 50 žrtev Svet Posnetek, kako na avtocesti bežijo pred ognjem

Tridnevno žalovanje

Zaradi katastrofalnih razmer je grški premier Aleksis Cipras razglasil tridnevno žalovanje. "Nikogar ne bomo pozabili in nihče ne bo ostal brez pomoči države. Našli bomo odgovore na vsa vprašanja. Ni besed, s katerimi bi lahko opisali to, kar se nam dogaja," je dejal Cipras. 

Državljane so pozvali, naj darujejo kri, da bi tako pomagali številnim žrtvam. Po zadnjih podatkih je umrlo več kot 70 ljudi, ranjenih jih je več kot 180. Več kot 700 ljudi so rešili iz morja. 

Kaj je vzrok požarov, ki divjajo v okolici Aten, še ni znano. "Petnajst požarov se je začelo hkrati na treh različnih koncih Aten," je dejal predstavnik vlade Dimitris Tzanakopoulos. Ni izključena niti možnost, da so bili požari podtaknjeni. 

Grčija je prosila za pomoč tudi druge države. Italija, Nemčija, Poljska in Francija so že poslali letala, vozila in gasilce. Španija in Ciper sta ponudila pomoč. Zaradi visokih temperatur se bojijo, da bi se lahko požari razplamteli. 

Grčija, požari 26 mrtvih Svet Umrli so objeti

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • bojovi 22:54 24.julij 2018.

    Ukradli so nam €, Makedooncem naconalni simbol in Aleksandra velikega, izvajali genocid nad Makedonci pred kdo ve koliko stoletji nazaj in ne vem kaj še vsega. Karma je pravična in to še ni vse. Pričakujem da bo Grčijo doletelo še kaj hujšega.