Svet
45 ogledov

Najhujša katastrofa v zadnjih 67 letih

Ekvador potres Profimedias
Število žrtev sobotnega potresa je naraslo na 350, več kot 2000 ljudi je bilo poškodovanih.

Ekvadorski predsednik Rafael Corree je dejal, da gre za najhujšo katastrofo v zadnjih 67 letih. Po besedah ministra za varnost Cesarja Navasa je število žrtev naraslo na 350, potem ko so dobili podatke iz mesta Pedernales. 

Potres z magnitudo 7,8 je severozahod države stresel v soboto ob 18.58 po krajevnem času, njegov epicenter pa je bil 170 kilometrov severozahodno od prestolnice Quito na globini 20 kilometrov. Sledilo je več deset popotresnih sunkov, nekateri med njimi z magnitudo večjo od 5,0.300 kilometrov od žarišča porušene stavbe

Potres je povzročil ogromno gmotno škodo

V dvomiljionskem Guayaquilu, ki je okoli 300 kilometrov oddaljen od žarišča potresa, se je porušil most, poročajo tudi o zrušenju trinadstropne zgradbe. Zgradbe so se zamajale tudi v prestolnici Quito, kjer so bili nekaj časa brez elektrike. Brez elektrike so velika območja okrog epicentra nedaleč od obale, kjer so bili ljudje z nedelje na ponedeljek že drugo noč zapored v temi.

Iz zapora pobegnilo 180 zapornikov

Na račun tuje nesreče se želijo nekateri okoristiti. Poročajo o več primerih ropov, iz zapora El Rodeo v mestu Portoviejo pa je med potresom pobegnilo 180 zapornikov. Nekaj se jih je prostovoljno vrnilo, večina pa je še na prostosti.

Vlada je na prizadeta območja poslala 14.000 vojakov in policistov, ki so pomagali ponovno vzpostaviti red.

Pomoč je na poti

Pomoč je začela pritekati tudi iz tujine, vlada pa je napovedala, da bo od mednarodnih finančnih ustanov prosila za več kot pol milijarde dolarjev izrednih sredstev.

Kolumbija in Venezuela sta organizirali zračni most za pomoč Ekvadorju, kamor že dotekajo hrana, spalne vreče in druga oprema, na poti je tudi pomoč iz EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.