Svet
7 ogledov

"Najhujša kriza že mimo, a ne za Slovenijo in Hrvaško"

Christine Lagard EPA
Lagardova je pohvalila boj vzhodne Evrope z gospodarsko krizo in ocenilo, da je najhuje že mimo. Kar pa po njenem ne drži za Slovenijo in Hrvaško.

Generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagard je v Bukarešti pohvalila "pogum" držav vzhodne Evrope pri soočanju z gospodarsko krizo. Ocenila je, da je "najhuje verjetno že mimo". 

"Pet let po izbruhu krize je najhuje najverjeteje že za vami, saj je večina držav vzhodne Evrope obnovila gospodarsko rast," je povedala Lagardova. "V recesiji bosta najverjeteje le še dve državi, Slovenija in Hrvaška, medtem ko jih je bilo preteklo leto kar osem," izjavo direktorice povzema hrvaški Jutarnji list.

Ob tem je vzhodnoevropske države pozvala, naj si še naprej prizadevajo za makroekonomsko stabilnost, naj pošteno delijo breme prilagajanja ter spodbujajo gospodarsko rast, tako da bodo lahko čim bolj unovčile napredek, narejen po padcu komunizma.

"To, kar se je zgodilo v tem koncu sveta, predstavlja standarde za to, kaj se da narediti na drugih koncih," je v zvezi s tranzicijo v tržno gospodarstvo poudarila prva dama IMF.

Vzhodna Evropa je letošnje prvo četrtletje sklenila s pozitivno rastjo bruto domačega proizvoda. Najbolje sta se z 1,4- in 1,3-odstotno rastjo odrezali Latvija in Litva. Gospodarstvo celotne EU se je medtem v tem obdobju skrčilo za 0,1 odstotka.

IMF je sicer prejšnji teden zmanjšala svojo napoved za gospodarsko rast v evrskem območju in v svetu.

Komentarjev 16
  • privat 10:02 13.oktober 2013.

    to verjamem...je že začela delati kakor pravijo" isti obrazi"

  • privat 10:01 13.oktober 2013.

    ja ti so preveč ponosni da bi delali pod mejo 3.500.....kaj njih briga če naši otroci nimajo kaj za obut ali za pojest?? Glavno da oni imajo ...kaj čem pisat sej vidiš...kriminal!!

  • bojovi 22:49 17.julij 2013.

    Dajte meni oblast, 1 mandat, pa boste videli kako hitro se da priti v pravo smer, jasno Slovenija ne bi prišla iz krize ampak bi bila na ZELO dobri poti. Res Razni Zokiji, Janše, Bavčarji bi ostali revni in RKC ...prikaži več bi padla v hude finančne težave ko bi jih obdavčil in jim ukinil finančno podporo ampak ja no, v javni upravi se ne bi izplačevali po več kot 15 000€ ampak samo do 3500 € pa še to bruto.