Svet
64 ogledov

Najhujša lakota v zgodovini Nigra

1/10
Žurnal24 main
Afriško državo Niger pesti najhujša lakota v zgodovini te države. Človekoljubne organizacije opozarjajo, da več kot 7 milijonom ljudem grozi huda lakota.

Svetovni program za prehrano (WFP) je sporočil, da v Nigru vlada hujša situacija kot leta 2005, ko so to državo prizadele suše in lakota, umrlo pa je več tisoč ljudi. Podatki kažejo na to, da je en otrok od petih, oziroma kar 17 odstotkov, podhranjenih. Predstavnik Svetovnega programa za prehrano je povedal, da Niger njuno potrebuje 163 milijonov evrov pomoči.

Lakoto je do zdaj nekoliko omilila pomoč Svetovnega programa za hrano in drugih agencij ZN-a, ki  so se močno uštele. Predvidevali so, da bo lakota prizadela okoli 1,7 milijona prebivalcev, število lačnih ust pa se bliža številki sedem milijonov, od tega jih tri milijone takoj potrebuje pomoč. Humanitarnim agencijam primanjkuje 97 milijonov dolarjev (74 milijonov evrov).

Shawn Baker
, predstavnik humanitarne organizacije Helen Keller International za Afriko, je dejal, da bo na desettisoče otrok umrlo, če mednarodna skupnost v Niger ne pošlje pomoči. Dodal je še, da se vlada trudi po svojih močeh, da bi pomagala prebivalcem.

Po suši še boj s poplavami

Letos so Niger prizadele katastrofalne suše, po katerih se je v zadnjih tednih začelo obilno deževje. Zaradi slednjega je brez strehe nad glavo ostalo več kot 67 tisoč ljudi. Oblasti so povedala, da je začelo deževati prepozno in da je suša uničila ves pridelek. Mnogi prebivalci so poleg pridelka ostali tudi brez živine, pašnikov za živino ni, rezerve hrane pa so porabljene.

Tudi statistika v Nigru ni spodbudna – manj kot tretjina prebivalstva je pismenega. Dečki v povprečju preživijo v šoli pet let, deklice le tri. Dve tretjini prebivalstva te zahodnoafriške države živi pod pragom revščine, 85 odstotkov Nigrcev živi z manj kot dvema dolarjema na dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.