Svet
10 ogledov

"Najhujše je šele pred nami"

Situacija v Pakistanu je katastrofalna, pravi Peter Kessler, tiskovni predstavni Žurnal24 main
Padavine v Pakistanu v prihodnjih dneh ne bodo ponehale, število mrtvih narašča. Ogroženo je tudi starodavno mesto Mohendžo Daro.

Po dosedanjih podatkih je v poplavah v Pakistanu umrlo najmanj 1203 ljudi, 1317 pa je ranjenih. Oblasti so sporočile, da je poškodovanih 288 tisoč objektov, reševalci pa so rešili 278 tisoč ljudi. Maurizio Giuliano, predstavnik pisarne ZN za koordinacijo humanitarnih zadev, je povedal, da so poplave prizadele 13,8 milijona ljudi, šest do sedem milijonov pa jih nujno potrebuje hrano in ostale osnovne življenjske potrebščine.

Giuliano dodaja, da številni Pakistanci niso zadovoljni z odzivom vlade na katastrofo, ki je državo prizadela konec tedna. Menijo, da so se vladne oblasti na poplave prepočasi odzvale, obenem pa naj bi bila prizadevanja države neučinkovita. Državljani svojega besa ne morejo skriti niti zaradi predsednika Asifa Alija Zardarija, ki se je med eno izmed najhujših kriz, ki je prizadela to državo, mudil v Veliki Britaniji na obisku pri britanskem premierju Davidu Cameronu. Zardari se je v Pakistan vrnil šele v ponedeljek.

Tiskovni predstavnik UNHCR Peter Kessler je situacijo v Pakistanu označil kot katastrofalno. "Na ulicah sedijo družine, ljudje pa postajajo vse bolj živčni. Občutek imam, da najhujše šele prihaja," je povedal Kessler. Meteorologi obenem opozarjajo, da se padavine v prihodnjih dneh ne bodo umirile.

Ogroženo tudi starodavno mesto Mohendžo Daro
Poplave ogrožajo tudi izkopanine starodavnega mesta Mohendžo Daro, opozarjajo v Unescu. Izkopanine z najpomembnejšimi ostanki indske visoke civilizacije ležijo na desnem bregu reke Ind v pokrajini Sind na jugu Pakistana. Mohendžo Daro, kar dobesedno pomeni Gomila mrtvih, so zgradili okoli leta 2400 pred našim štetjem, narasle vode pa naj bi ga doslej prizadele vsaj že sedemkrat, a so ga vedno znova obnovili. Predstavnik Unesca v Pakistanu Džavad Aziz je konec tedna opozoril, da zaščitni zidovi tokrat morda ne bodo mogli zadržati podivjanih voda, ki bi lahko bile za to starodavno mesto uničujoče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.