Svet
17 ogledov

Najhujše šele prihaja, meni več kot polovica Slovencev

Zadnja raziskava Eurobarometra kaže, da ostajamo Slovenci nad povprečjem glede z Žurnal24 main
Slovenci glede reševanja krize najbolj zaupamo EU. Kar 59 odstotkov Slovencev meni, da kriza šele prihaja.

Spomladanski Eurobarometer je pokazal, da so Evropejci vse bolj optimistični glede stanja v gospodarstvu. Med vsemi jih kar 43 odstotkov meni, da so najtežji trenutki gospodarske krize že za nami.

Kljub pozitivnemu mnenju so med najbolj "optimističnimi" in najbolj "pesimističnimi" državami velike razlike. Kar 68 odstotkov vprašanih meni, da je največji vpliv gospodarske krize na trg dela že mimo, sledijo jim Estonci in v Avstrijci.

Na drugi strani pa vprašani v državah, ki se še vedno borijo s posledicami krize, menijo, da najhujše šele prihaja. Takšnega mnenja je kar 80 odstotkov Portugalcev in 70 odstotkov Grkov. Tako pa meni tudi 59 odstotkov Slovencev.

Eurobarometer še kaže, da Evropejci tudi trdno podpirajo ukrepanje na ravni Evropske unije (EU) in večje sodelovanje med evropskimi državami pri spopadanju s krizo in preprečevanju težav v prihodnosti. Skoraj 80 odstotkov vprašanih Evropejcev meni, da bi bilo za izboljšanje gospodarskega stanja koristno večje usklajevanje gospodarskih politik med državami članicami EU, od tega je kar 82 odstotkov v Sloveniji.

Največ zaupanja glede uspešnosti premagovanja posledic krize imajo Evropejci v EU, tudi Slovenci. Da je EU uspešna pri premagovanju gospodarske krize, meni kar 22 odstotkov vprašanih, medtem ko jih 20 odstotkov najbolj zaupa vladam posameznih držav. V Sloveniji EU zaupa 23 odstotokov vprašanih, 11 odstotkov pa vladi.

Komentarjev 1
  • 1111 16:09 04.avgust 2011.

    pajaci od žurnala....prihaja...