Svet
48 ogledov

Najhujši požar po letu 1983

požar Avstralija EPA
Na jugu Avstralije divjajo požari, ki ogrožajo življenja tamkajšnjih prebivalcev. Težave povzročajo močni vetrovi. Oblasti svarijo: oditi je treba pravočasno.

Na jugu Avstralije so razglasili izredne razmere in prebivalce posvarili, da so njihova življenja v nevarnosti. Po besedah gasilskega poveljnika Grega Nettletona gre na območju Adelaide Hills za najhujše požare po letu 1983, ko je umrlo 75 ljudi. "V tem trenutku se soočamo z izredno nevarnim požarom, ki gori v izredno spremenljivih pogojih," je dejal.

Požari so izbruhnili tudi v zvezni državi Victoria na območju Hastingsa, Bitterna in Crib Pointa. Prebivalcem so svetovali, naj nemudoma zapustijo domove, preden postanejo razmere še bolj nevarne, poroča BBC.

Premier zvezne države Južna Avstralija Jay Weatherill je prebivalce pozval, naj zapustijo svoje domove, ali pa se pripravijo, da jih bodo branili. "Če ste se odločili ostati, se lahko zgodi, da si boste premislili in želeli oditi. Prepozen odhod bi lahko bil katastrofalen," je opozoril.

Avstralija se vsako leto sooča s požari v naravi, a ti v zadnjih letih postajajo vse pogostejši. Na črno soboto pred šestimi leti so gozdni požari v Victoriji zahtevali življenja 173 ljudi in uničili več kot 2000 domov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.