Svet
641 ogledov

Najmanj 20 žrtev, več kot 200 poškodovanih v potresu

Pakistan potres
1/3
Epa
Jugovzhod Pakistana je v zgodnjih jutranjih urah stresel potres z močjo 5,9, s središčem na globini le devetih kilometrov. Umrlo je najmanj 20 ljudi, še več kot 200 je bilo poškodovanih.

Najhuje je bilo prizadeto odročno gorato okrožje Harnaj, kjer reševanje otežuje pomanjkanje ustreznih cestnih povezav, elektrike in pokritosti mobilnega omrežja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Glede na informacije oblasti v Balučistanu je zaradi potresa umrlo 20 ljudi, med katerimi naj bi bilo šest otrok. Oblasti se bojijo, da bi lahko število še naraslo. Poškodovanih naj bi bilo med 200 in 300 ljudi.

Po nekaterih poročilih naj bi bilo v rudniku na obrobju mesta Harnaj ujetih 15 rudarjev. V rudnik so poslali reševalce, v pomoč na prizadeto območje pa prihajajo tudi helikopterji, ki naj bi odpeljali ranjene.

Prekinjena je bila oskrba z električno energijo, zaradi česar so morali zdravstveni delavci v slabo opremljenih bolnišnicah do zore delati ob pomoči svetilk in prenosnih telefonov.

Pakistan potres | Avtor: Epa Epa

Ameriški seizmološki urad (USGS) je moč potresa ocenil na 5,9, središče pa je imel 15 kilometrov severovzhodno od Harnaja, na globini devetih kilometrov.

Tresenje tal so čutili po vsem Balučistanu, ki meji na Afganistan in Iran, vključno z regionalno prestolnico Kveta, ki leži približno 170 kilometrov zahodno od Harnaja.

Leta 2015 je v potresu z močjo 7,5 v Pakistanu in Afganistanu umrlo skoraj 400 ljudi. Potres z magnitudo 7,6 pa je bil leta 2005 usoden za več kot 73.000 ljudi, 3,5 milijona jih je ostalo brez strehe nad glavo, večina v Kašmirju.

Pakistan potres | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.