Svet
1 ogledov

Najmanj 35 žrtev samomorilke

Samomorilska napadalka se je prebila do kontrolne točke, kjer se je nato razstre Žurnal24 main
V samomorilskem napadu v bližini šiitskega svetišča se je razstrelila samomorilska napadalka. Umrlo je najmanj 35 ljudi.

Eksplozija je odjeknila na kontrolni točki pred svetiščem v pretežno šiitskem delu mesta. Šiiti so se pripravljali na praznik ašura, ki zaznamuje obletnico smrti Husseina, vnuka preroka Mohameda. Med žrtvami je veliko romarjev iz Irana.

"Ženska , ki je na telesu imela pripet eksploziv, se je prebila do ene izmed kontrolnih točk v bližini svetišča Kadim in se razstrelila v množivi romarjev,“ je poveda generalmajor Qassim Moussawi. Po Moussawijevih besedah je premier Nuri al-Maliki že odredil preiskavo napada. Umrlo naj bi najmanj 35 ljudi, 79 je ranjenih.

Poostren nadzor
Iraške varnostne sile naj bi že sprejele ukrepe, s katerimi želijo preprečiti podobne napade. V prihajajočem tednu bo namreč mesto Kerbala, 80 kilometrov jugozahodno od Bagdada, obiskalo več tisoč vernikov.

V času praznovanja praznika Ašura je pred štirimi leti že prišlo do napadov, v katerih je umrlo več kot 160 šiitskih romarjev. Usklajene napade na svetišči Kadima in Kerbala naj bi izvedli sunitski uporniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.