Svet
18 ogledov

Najmlajša jadralka je izginila

14-letna Laura Dekker je v petek izginila neznano kam. (Foto: WP) Žurnal24 main
Nizozemska policija je sporočila, da je najstnica Laura Dekker, ki želi sama obpluti svet, od petka pogrešana. Hkrati je nenavadno, da je njena jadrnica zasidrana na običajnem mestu.

Nizozemska policija je sporočila, da naj bi Laura Dekker od doma odšla sama. Policija je že obvestila pristojne oblasti v sosednjih državah, naj zaradi iskanja najstnice poostrijo nadzor na letališčih.

Tuje tiskovne agencije poročajo, da njena zasidrana jadrnica kaže, da 14-letnica ni uresničila napovedi, da bo sama obplula svet.

Laura se je rodila na ladji v Novi Zelandiji med sedemletno plovbo njunih staršev po svetu. Prva štiri leta je večinoma preživela na odprtem morju. Pred letom dni se je odločila, da bo odšla na dveletno plovbo okoli sveta, povsem sama.

A Laura je v četrtek s svojega računa dvignila 3500 evrov, po tistem pa se ni več vrnila k očetu, pri katerem je živela.

Sodišče ji je plovbo prepovedalo
Laura Dekker je pozornost javnosti vzbudila letos poleti, ko je sporočila, da želi na samostojno pot z jadrnico okoli sveta, starša pa sta jo pri tem podprla.

Družinsko sodišče v Utrechtu ji je oktobra v zadnji minuti prepovedalo, da bi odšla na pot in odredilo, da mora biti najmanj do 1. julija prihodnje leto pod začasnim skrbništvom urada za varstvo otrokovih pravic. Sodišče je v utemeljitvi med drugim navedlo, da bi tako zahtevno samostojno potovanje lahko škodilo zdravju Laure Dekker in njenemu psihičnemu razvoju.

Po odločitvi sodišča je Laura po navedbah nekega znanca zapadla v "spiralo slabe volje". Imela je občutek, da so vsi proti njej. Omenjeni znanec še domneva, da se je za pobeg odločila sama ali v paru.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.