Svet
1281 ogledov

Podnebni znanstveniki prižigajo nove rdeče alarme

Podnebne spremembe Žurnal24 main
Danes izdano najobširnejše podnebno sporočilo doslej opozarja pred človeškim vplivom na podnebne spremembe. Segrevanje Zemlje za 1,5 °C glede na preindustrijski čas bi lahko dosegli že čez 20 let.

Svetovni podnebni znanstveniki so danes ob izdaji novega okoljskega poročila izrekli močno opozorilo zaradi globalne grožnje ogrevanja. Prelomno poročilo Medvladnega foruma za podnebne spremembe (IPCC) je najbolj celovita ocena v zadnjih letih, saj se vlade novembra pripravljajo na ključna okoljska pogajanja Združenih narodov, ki bodo novembra v Glasgowu. Znanstveniki so preučili več kot 14 000 znanstvenih člankov, izsledke pa so v več kot 4000 straneh predstavili danes.

Požari, poplave in ekstremno vreme, ki so jih po vsem svetu opazili v zadnjih mesecih, so le priprave na dogodke, ki jih lahko pričakujemo v prihodnosti, če bo globalno ogrevanje zavladalo, pravijo znanstveniki. Vodilni svetovni organ za podnebne spremembe, Medvladni forum za podnebne spremembe, ki deluje v okviru Združenih narodov, v več kot 4000-stranskem poročilu opozarja na neizbežno in veliko tveganje za globalni podnebni sistem. Zadnje poročilo v takšnem obsegu so izdali leta 2013. 

Znanstveniki opozarjajo, da bi ob zdajšnjem človeškem delovanju mejo 1,5 °C dosegli že čez 20 let.

Izsledki so bili ugotovljeni s pomočjo novih podnebnih simulacijskih modelov, novih analiz in metod, ki združujejo več vrst dokazov, vodijo k izboljšanju razumevanja vpliva človeka na širšo paleto podnebnih spremenljivk, vključno z vremenom in njegovim skrajnostim, piše v poročilu. Prvi del poročila govori o tem, kaj vse se je že zgodilo, drugi del vsebuje projekcije za prihodnost, tretji del predstavljajo vedno večja tveganja, tudi za večje spremembe.

Medtem ko so vročinski ekstremi vse pogostejši in skrajnejši, so hladni ekstremi redkejši. Prihodnost sprememb vključuje povečanje pogostosti in intenzivnosti vročih ekstremov, tudi ob oceanih, ​​močne padavine in v nekaterih regijah kmetijske in ekološke suše. Delež intenzivnih tropskih ciklonov se bo povečal, led v arktičnem morju se bo močno stanjšal, manj bo tudi snežne odeje. Kot so še ugotovili, so številne spremembe zaradi preteklih in prihodnjih emisij toplogrednih plinov nepopravljive tudi več stoletij, zlasti spremembe v oceanih, ledenih ploščah in svetovni gladini morja. V vseh ocenjenih scenarijih bo Arktika v mesecu septembru vsaj enkrat pred letom 2050 praktično brez ledu.

Poročilo tako na različnih primerih in predvidevanjih po novih metodah natančneje pojasni, zakaj je CO₂ najškodljivejši toplogredni plin in je zato potrebno slediti ciljem Pariškega sporazuma, da bi do konca tega stoletja lahko preprečili segrevanje Zemlje za 1,5 stopinj glede na predindustrijski čas, in predvideva ukrepe, ki jih morajo države sprejeti za zmanjšanje učinka podnebnih sprememb. Ugotavlja, da so posledicam podnebnih sprememb izpostavljene že vse regije na našem planetu. Prav tako vsebuje neizpodbitne dokaze, da k podnebnim spremembam prispevajo ravno človeški vplivi.

"To poročilo nas sooča z realnostjo," je dejala ena od glavnih avtoric poročila Valerie Masson-Delmotte in dodala, da je "že desetletja jasno, da se podnebje Zemlje spreminja, vloga človeškega vpliva na podnebni sistem pa je nesporno ugotovljena." 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:06 09.avgust 2021.

    Kako je lahko narod zarukan in naiven hkrati... Nihče normalen ne trdi, da se podnebne spremembe ne dogajajo. Vedno so se in vedno se bodo, tudi bolj drastično in hitreje.. Ampak, da je temu kriv človek je pa bedasto do ...prikaži več amena vsakomur, ki malo pobrska po uradnih podatkih. In tu ne mislim na članke v "Nature" ali podobno.. In bolj je narod zarukan, bolj verjame oblastem....takšnim ali drugačnim Žalostno .