Svet
23 ogledov

Najprej četniški vojvoda, danes predsednik Srbije

Pred prisego novega parlamenta v Beogradu Reuters
V Srbiji ustanovna seja novega parlamenta in prisega novega predsednika. Nikolić leta 1993 prisegel kot četniški vojvoda.

"Prisegam, da bom vse svoje moči usmeril v ohranjevanje suverenosti in celovitosti ozemlja Republike Srbije, vključno s Kosovom in Metohijo, ki sta njena sestavna dela. Prizadeval si bom tudi za uresničevanje človekovih in manjšinskih pravic in svoboščin, spoštovanje ustave in zakonov, ohranjanje miru in blagostanja vseh državljanov Republike Srbije. Zavestno in odgovorno bom izpolnjeval vse svoje dolžnosti," se glasi prisega novega srbskega predsednika  Tomislava Nikolića.

Besedilo prisege potrjuje vse njegove dosedanje izjave, da Kosova ne bo priznal niti za ceno vstopa države v Evropsko unijo.

Prisegel bo danes, navzoči pa bodo med drugim vsi predsedniški kandidati, tudi veliki poraženec volitev, Boris Tadić, ki pa je pripravljen postati novi srbski premier. Intenzivni pogovori o oblikovanju nove vlade še potekajo, je pa Tadić že izključil možnost sodelovanja med Srbsko napredno stranko in svojimi demokrati.



Začela se je tudi že ustanovna seja novega sklica srbskega parlamenta. 250 poslancev bo potrdilo svoje mandate, izvolilo predsednika parlamenta in izbralo člane delovnih teles.

Zapleti s povabilom na inavguracijo

Nikolić iz vrst Srbske napredne stranke bo tako danes začel petletni mandat. Slovesna inavguracija bo potekala 11. junija v predsedniški palači.

V povezavi z  inavguracijo pa se obetajo šumi na komunikacijski liniji med Srbijo in Hrvaško. Nikolić je na slovesnost namreč povabil tudi hrvaškega predsednika Iva Josipovića.

Ta je včeraj v Bruslju dejal, da uradnega vabila še ni prejel, ne vidi pa ovir za sodelovanje z Nikolićem, če je ta pripravljen spoštovati evropska načela. Hrvaško politično javnost razburja predvsem Nikolićeva izjava, da je Vukovar srbsko mesto, zaradi česar številni menijo, da bi moral Josipović inavguracijo bojkotirati. Nikolić je zanikal, da bi kadarkoli dejal kaj takega.

Kot argument proti udeležbi nekateri navajajo tudi dejstvo, da se nekdanji srbski predsednik Tadić ni udeležil Josipovićeve inavguracije, ker so bili na njej predstavniki Kosova.

Pred leti prisegel kot četniški vojvoda


Danes Nikolić prisega kot predsednik države, leta 1993 pa je v Republiki Srbski prisegel kot četniški vojvoda. Takrat je prisegel ob boku Vojislava Šešlja – njegovo stranko radikalcev je kasneje zapustil – in prav tako prisegel, da se bo boril za svobodo srbskega naroda in obnovo srbske države, "ki bo zajemala vse srbske države na Balkanu".

Posnetek prisege si oglejte na tej povezavi.

V enem izmed predvolilnih intervjujev je Nikolić celo dejal, da še vedno sanja o Veliki Srbiji, vendar pa je sprejel dejstvo, da se njegove sanje ne bodo uresničile.

Komentarjev 1
  • privat 09:00 05.februar 2013.

    Dobro došla v Haag!!