Svet
1 ogledov

Najprej denar, potem bolniki

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Vi meni denar, jaz pacientom vaša zdravila, se glasi del pogovora med srbskim zdravnikom in podjetjem Merck, ki so ga policisti ujeli med prisluškovanjem.

Potem ko so pred dvema tednoma srbski policisti aretirali več zdravnikov onkološkega inštituta in preiskujejo tudi predstavnike farmacevtskih družb Merck in Roche v Srbiji, je na dan prišel prepis telefonskih prisluhov med enim izmed zdravnikov z onkološkega inštituta in predstavnico Mercka.

"Od vas (Merck) dobim le tisoč evrov, Roche pa mi ponuja štirikrat, petkrat več," je predstavnici Mercka v telefonskem pogovoru očital zdravnik. Povedal ji je, da bo v Berlinu predaval na pomembnem zdravniškem kongresu in priporočil zdravilo tistega farmacevtskega podjetja, ki mu bo plačalo več. "Vseh mojih simpatij je deležen Merck, izjema je, ko gre za denar," je pojasnil zdravnik. "Če bo šlo v Berlinu vse po sreči, bi imel Merck tristoodstotno rast dobička, Roche pa ravno toliko manj."

Januarja letos, štiri mesece po tem telefonskemu klicu, je zdravnik poklical Roche in povedal, da njihovo zdravilo avastin predpisuje le še 30 pacientom, ki so zboleli za rakom in da bo številko še zmanjšal. "Morali se bomo pogovoriti. Odločite se, ali se bomo pogovorili zdaj, ko 30 pacientom predpisujem vaše zdravilo, ali pa čez en mesec, ko ga bom predpisoval le še petim," je zagrozil.

Srbska spletna stran Press, ki je objavila prisluhe, je za komentar prosila tudi predstavnike obeh farmacevtskih družb v Srbiji, a so se izgovorili na dopuste pristojnih, ki bi lahko dali kakršna koli pojasnila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.