Svet
25 ogledov

Najprej družina, nato Haag

Hadžić
1/9
RTS
Zadržkov za izročitev zadnjega haaškega ubežnika Gorana Hadžića sodišču v Haagu ni več. Prijeli so ga v dopoldanskih urah v Krušedolu.

Hadžićev odvetnik Toma Fila je dejal, da bo Goran Hadžić z družino najverjetneje preživel dva dneva, nato pa bo sledila njegov izročitev Haagu. Hadžić je namreč pred sodiščem izrazil željo, da bi smel videti svoje sorodnike, čemur je sodišče ugodilo.

Fila je ob tej priložnosti dejal, da se je Hadžić vrnil iz tujine, ker mu je zmanjkalo denarja. Srbski organi pregona so ga prijeli ravno med predajo denarja. Fila je še dodal, da haaški obtoženci pač niso narko dilerji, ki imajo kovčke polne denarja.

Hadžić je bil po odvetnikovih besedah aretiran ob 8.40 in ne ob 8.24 v Krušedolu, kot je sporočil Tadić. V času aretacije pri sebi ni imel dokumentov in ni bil oborožen. Po besedah Fila je Hadžić "malo bolan" in da se počuti dobro. Dejal je tudi, da bi morali pristojni organi ugotoviti, ali se je Hadžić skrival tudi v tujini

Kje v tujini naj bi se skrival, ni znano. Rusko notranje ministrstvo se je medtem odzvalo na pisanje nekaterih medijev, da obstaja možnost, da se je zadnji haaški ubežnik skrival v Rusiji. Ministrstvo je sporočilo, da ne razpolagajo z informacijami, ki bi potrdile te navedbe.

Izročitev najprej v 3, najkasneje v 7 dneh

Vse predpostavke za izročitev haaškemu sodišču so izpolnjene. Srbske oblasti bi Hadžića lahko izročile že čez tri dni. Do takrat bo v priporu posebnega sodišča za vojne zločine v Beogradu, kjer je pred njim na izročitev čakal tudi Ratko Mladić. Njegov odvetnik je že napovedal, da se na odločitev o izročitvi ne bodo pritožili, saj "ta ne bi imela učinka".

Po izteku treh dni, kolikor časa ima Hadžić za pritožbo, bo lahko prišlo do dejanske izročitve. Do te naj bi prišlo najkasneje v sedmih dneh, a je pričakovati, da bodo postopki tekli zelo hitro.

V Haagu že čakajo

V Haagu se na izročitev že pripravljajo, je dejala tiskovna predstavnica sodišča Nerma Jelačić. "Znano je, da obstaja pravna procedura, ki jo morajo srbske oblasti upoštevati, preden ga fizično predajo nam. Pričakujemo, da bo končna odločitev sprejeta v roku nekaj dni," je dejal Jelačićeva.

"Njegovo prijetje je velik korak za sodišče, ki, kot je znano, počasi zaključuje svoje delo," je dodala Jelačićeva in ob tem opozorila, da je prijetej dokaz, da bo sodišče uspešno zaključilo svoj mandat.

.Tadić: moralna dolžnost Srbije

Srbski predsednik Boris Tadić je na izredni tiskovni konferenci dejal, da je bilo prijetje Hadžića "zakonska obveza in moralna dolžnost" Srbije. Potrdil je, da so ga aretirali ob 8.24 na Fruški gori, in demantiral vsa namigovanja, da so že veliko prej vedeli, kje se skriva, ter da ga je ščitila celo srbska vojska.

Na vprašanje, ali pričakuje kakšne odzive iz EU, je Tadić dejal, da jih ne pričakuje, saj je to bila srbska obveza haaškemu sodišču. "Moji kolegi v EU še imena Hadžić niso znali izgovoriti." Nas je pri aretaciji Hadžića vodil moralni razlog in ne pritiski iz EU, je dodal Tadić.

Vukčević: živel je z lažno identiteto

Tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević je na tiskovni konferenci dejal, da je Hadžić v Krušedolu živel z lažno indetiteto. Bil je v stiku z nekaterimi osebami in oblasti so dobile informacijo, da se bo Hadžić srečal s človekom, ki mu bo dal denar.

Vukčević je še dejal, da je imel Hadžić na sebi tri dni staro brado in brke. Imel je tudi pištolo, aretaciji pa se ni upiral.

Prek medijev so mu sporočali, da ga iščejo

Nekateri njegovi prijatelji pa so mu prek medijev pošiljali sporočila, da se pripravlja aretacija nanj. Vojni zločinec je zato prestavil sestanek z moškim, ki bi mu prinesel denar. Tako Hadžića kot njegovega pomagača so oblasti nato aretirale ravno v trenutku, ko je potekal sestanek med njima.

Tožilci pa še preverjajo informacije, da je imel Hadžić stike z enim izmed predstavnikov samostana. Vukčević je ob tem dejal, da so Hadžićevi prijatelji v javnost širili dezinformacije in napadali institucije, ki so pripravljale aretacijo.

Hadžić na begu od leta 2004

Hadžić je izginil leta 2004 le nekaj ur po tem, ko je haaško sodišče zanj izdalo obtožnico.

Obtožnica ga sicer bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, med drugim umora več sto hrvaških civilistov in deportacij več deset tisoč Hrvatov in drugih Nesrbov med vojno na Hrvaškem med letoma 1991 in 1995. Med drugim naj bi bil odgovoren za smrt 264 hrvaških zapornikov v Vukovarju oktobra 1991.

Sin Hadžića: Počutim se grozno

Sin Gorana Hadžića Srećko je v odzivu na aretacijo očeta za B92 dejal le, da se "počuti grozno". Družina sicer aretacije ne želi komentirati. Za Večernje Novosti je dejal, da je po sedmih letih to prva informacija o njegovem očetu. V vsem tem času o njem niso izvedeli nič. Hadžićeva družina sicer živi v Novem sadu, na istem naslovu, kjer so zadnjič videli Hadžića pred sedmimi leti.

Po prijetju so si sosedje oddahnili, saj so imeli dovolj policijskega nadzora in preiskovanja njihove ulice.

Izročitev Haagu podobna Mladićevi

Odvetnik Toma Fila je za B925 dejal, da bo postopek njegove izročitve Haagu podoben kot v primeru Mladića, ki se že zagovarja pred haaškimi sodniki. Najprej sledi njegova indetifikacija v zaporu, nato seznanitev z obtožnico in odločitev srbskega sodišča o izročitvi.

Komentarjev 5
  • privat 20:52 22.oktober 2011.

    je pa zabavno...probej!! Samo užgi po trofaznih, pa se boš nasmejal do solz!! U kakih morilskih pohodih ...kaj nepoznaš njihovega načrta?'Srbija od đevđelije do triglava....a še beograda nimajo reveži

  • srs86 01:26 04.avgust 2011.

    privat-jst mislm da bo zate v peklu vse poskrbleno...Nevem o kakšnih morilskih pohodih ti skos tuki nabijaš, priporočam ti psihiatra da se mal posvetuješ glede tega, ni dobro za tvoje zdravje

  • privat 09:13 24.julij 2011.

    recesija ne se obremenjevat...v bodočnosti ni Srbije in morilskih pohodov teh ljudi!! Za vse bo poskrbljeno!