Svet
12 ogledov

Najprej Kosovo, nato Evropska unija

Državljani BiH in Albanije za vstop v države EU ne bodo več potrebovali vizumov. Žurnal24 main
Evropska komisija je ob rednem širitvenem pregledu ocenila, da je Srbija pripravljena, da postane kandidatka za članstvo v Evropski uniji (EU), in da je Črna gora pripravljena, da začne pristopna pogajanja z Unijo.

Na začetek pogajanj bo Srbija po mnenju komisije pripravljena, ko bo dosegla "dober napredek na enem ključnem področju". To področje je dialog s Kosovom. Zadnji krog dialoga Beograda in Prištine pod okriljem EU je bil odpovedan zaradi napetosti na severu Kosova.

Črna gora pa je po oceni komisije pripravljena, da začne pogajanja, saj je dosegla zadovoljive rezultate pri uresničevanju sedmih prioritet, ki jih je komisija postavila kot pogoj za ta korak. Država je za status kandidatke zaprosila v letu 2008 in ga dobila decembra lani.

Komisija vsako jesen predstavi širitveni sveženj, ki zajema poročila o napredku kandidatk in potencialnih kandidatk za članstvo v Uniji ter širitveno strategijo. Kandidatke so Hrvaška, Turčija, Makedonija, Islandija in Črna gora, potencialne kandidatke pa Srbija, Albanija, Bosna in Hercegovina ter Kosovo.

Vse predloge in priporočila komisije morajo sicer potrditi države članice s soglasjem, šele nato so lahko uresničena v praksi. Širitev in Zahodni Balkan sta običajno na dnevnem redu decembrskega vrha EU, ki ima zadnjo besedo glede uresničenja priporočil komisije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.