Svet
15 ogledov

Najprej pogajanja s poslanci

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Avstralska premierka Julia Gillard je po sobotnih parlamentarnih volitvah, na katerih nobena stranka ni dobila večine, začela pogajanja z neodvisnimi poslanci.

Gillardova se je srečala s tremi neodvisnimi poslanci, neodvisnim kandidatom, ki še nima zagotovljenega sedeža v parlamentu, ter poslancem zelenih.

Ne levosredinski laburisti Julie Gillard, ki so bili na oblasti zadnja tri leta, ne konservativna koalicija pod vodstvom liberalcev, kot kaže, niso dobili 76 poslanskih sedežev, ki jih potrebujejo za oblikovanje vlade v 150-članskem parlamentu.

"Jasno je, da nobena stranka ni dobila pravice, da vlada sama," je dejala Gillardova. "Nameravam se pogajati v dobri veri za učinkovit dogovor o oblikovanju vlade," je dodala.

Izidi tokratnih volitev bodo po pričakovanjih najtesnejši po letu 1961, ko je liberalna vlada obdržala oblast z le sedežem večine. Po 78 odstotkih preštetih glasov so laburisti osvojili 70 sedežev - enega manj kot po prvotnih izračunih - konservativna koalicija pa 71. Večina analitikov se strinja, da bo končni izid koalicije 73 sedežev, laburisti pa naj bi imeli enega manj.

Analitik z avstralske univerze za politične vede Norman Abjorensen meni, da bo končni izid verjetno pripeljal do nestabilne manjšinske vlade pod vodstvom vodje liberalcev Tonyja Abbotta s podporo treh neodvisnih poslancev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.