Svet
4 ogledov

Najprej posiljene, nato kaznovane

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Žrtve trgovine z belim blagom so v Iraku namesto pomoči podvržene novemu poniževanju in celo zaporu.

Danes 15-letna Zeina je v zaporu v Iraku že dve leti. Vzrok? Ko jo je oče prodal trgovcu z belim blagom, se ni vdala, ampak je preživela in na koncu tudi pobegnila.

Zeinina stiska se je začela pri 13 letih. "Prišel je moj oče in mi rekel, da me pelje na obisk k dedku v Sirijo," pripoveduje Zeina.

V Sirijo je res prišla, a le zato, da jo je oče prodal trgovcu z belim blagom. Ta jo je prodal naprej v Združene arabske emirate kot spolno sužnjo.

Zeina ni pustila, da bi jo grozote, ki jim je bila izpostavljena, zlomile. Ob prvi priložnosti je pobegnila. A ker je bila brez dokumentov, je bila edina možnost ponarejen potni list. Ko je prišla v Irak, so jo takoj obsodili zaradi ponarejanja in jo poslali za dve leti v zapor.

Tudi ko bo prišla ven, je ne čaka nič lepega. "Družina je ne bo marala nazaj. Tudi če ne bi bil oče tisti, ki jo je prodal, tudi če bi bila ugrabljena, je ne bi vzeli nazaj. Dekleta, ki so žrtve trgovine z belim blagom, so v očeh ljudi zaznamovana. Čaka jih vaško sodišče," je za CNN povedal Samer Muscati iz organizacije, ki se bori za človekove pravice. "Po navadi takšna dekleta prisilijo v poroko s prvim moškim, ki jo je pripravljen sprejeti. Prihodnosti nimajo, njihovo življenje je končano."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.