Svet
17 ogledov

"Najprej pošljejo tanke, nato vodo in sol"

Ruski konvoj pomoči EPA
Še naprej velika negotovost glede humanitarnega konvoja iz Rusije v Ukrajino – Kijev to potezo vidi kot skrajni cinizem.

"Najprej pošljejo tanke, izstrelke in bandite, ki streljajo na Ukrajince, nato pa pošljejo vodo in sol. Ruski cinizem ne pozna meja,“ pravi ukrajinski premier Arseni Jacenjuk.

V mislih je imel seveda konvoj pomoči, ki se ga je Rusija odločila poslati ukrajinskim separatistom. Tako Zahod kot Kijev sumi, da bo šlo le za pretvezo za začetek vojaškega posredovanja. Iz Moskve je včeraj krenilo na pot 280 tovornjakov, nekaj od njih naj bi jih bilo še vedno v vojaški bazi približno 500 kilometrov od Moskve, ostali naj bi že krenili naprej proti Ukrajini.

Kijev se je omehčal


Kijev je sprva odločno zagovarjal stališče, da konvoju ne bodo dovolili čez mejo, do zdaj pa so že nekoliko omejili svoja stališča. Predstavnik predsednika je namignil, da bi lahko našli kompromis, če bi vse skupaj nadzoroval Mednarodni komite Rdečega križa.

Konvoj bi lahko v Ukrajino vstopil prek mejnega prehoda v bližini Luganska, kjer bi ga pregledali ukrajinski cariniki in predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Pot bi nadaljeval prek ozemlja, ki ga nadzorujejo proruski separatisti, v Lugansku pa bi nato pomoč razdelili predstavniki Rdečega križa, je pot, ki jo predlaga Kijev, opisal tiskovni predstavnik predsednika Petra Porošenka Svjatoslav Cegolko.


 

Komentarjev 3
  • Žurnalček 00:32 14.avgust 2014.

    No šele zdaj vidim , od te beline te kar slepi, da kamioni niso civilni , ker sploh nimajo reg. tablic ampak so res vojni , brez tablic.

  • Žurnalček 00:30 14.avgust 2014.

    Tole je največja farsa , sicer samo za tiste ki analizirajo tole sliko, za tiste ki slike samo gledajo je pa to humanitarna zadeva. Pa 280kamionov v belo barvo ne morejo prebarvati ali zbrati v 2-3 dneh ampak jih morajo ...prikaži več začeti pripravljati vsaj 14 dni prej. Od kje so dobil sneežno bele cerade ? Kako so ostale snežno bele po uničenih ruskih cestah in v pršeči polni blata koloni teh vozil. Tole so prebarvani vojaški kamioni z ceradami , ki so jih sešili ravno za to zaslepljevanje med. javnosti!

  • Barbatus 21:55 13.avgust 2014.

    Kaj čakajo Rusi, naj že krenejo in razkosajo Ukrajino na pol pa gotovo!