Svet
6 ogledov

Najslabše v zadnjih 40 letih

Palestinski deček v hiši, poškodovani v izraelskih napadih
1/10
Žurnal24 main
Humanitarni položaj na območju Gaze ni bil tako slab, odkar je Izrael okupiral področje leta 1967, ocenjujejo britanske človekoljubne organizacije.
 
 

Kaznovanje celotne populacije Gaze pomeni zanikanje osnovnih človekovih pravic in zanj ni opravičila.

Kate Allen, direktorica britanske Amnesty International

 
Amnesty International, Save the Children, Cafood, Care International in Christian Aid so si enotne: položaj v Gazi v zadnjih 40 letih še ni bil tako slab, kot je zdaj.

Izraelska blokada Gaze, ki se je januarja še zaostrila, je dramatično povečala stopnjo revščine in nezaposlenosti ter poslabšala zdravstveno oskrbo in šolski sistem, ugotavljajo v skupnem poročilu. Več kot 1,1 milijona prebivalcev Gaze je odvisnih od pomoči v obliki hrane, 75.000 od okoli 110.000 delavcev, ki so bili zaposleni v zasebnem sektorju, je izgubilo službe.

"Če se blokada nemudoma ne preneha, bo vsakršno prizadevanje za mir v regiji propadlo," je prepričan Geoffrey Dennis iz organizacije Care International UK.

Prejšnji teden so izraelske sile izvedle obsežno ofenzivo na severu Gaze, v kateri je umrlo več kot 120 ljudi, med njimi veliko civilistov in otrok. Izrael trdi, da so ukrepi nujni za ustavitev raketnih napadov palestinskih skrajnežev.

Poročilo človekoljubnih organizacij obsoja napade na Izrael, vendar obenem svari, da mednarodna osamitev Hamasa ni pripeljala do nikakršnega izboljšanja položaja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.