Svet
3 ogledov

Najsrečnejši so Danci

Danci so se uvrstili na prvo mesto lestvice najsrečnejših ljudi na svetu. Žurnal24 main
Raziskava ameriških znanstvenikov je pokazala, da je sreča povezana z mirom in svobodo odločanja.

Danska, demokratična država, za katero sta značilna družbena enakopravnost in miroljubnost, je najsrečnejša država na svetu. To so pokazali izsledki raziskave, ki jo je pod vodstvom Ronalda Ingleharta opravil Inštitut za družboslovne raziskave v Michiganu. Raziskovalci so tudi ugotovili, da med mirom in srečo obstaja zelo močna povezava. Ravno zato je Zimbabve, ki ga zadnje mesece pretresajo politični nemiri, pristal na zadnjem mestu.

Med srečnejšimi državami so se znašli še Portoriko, Kolumbija, Severna Irska, Islandija, Švica, Irska, Nizozemska, Kanada in Švedska. Združene države Amerike, ki veljajo za uspešno državo, kjer poudarjajo pomen enakosti med spoloma, etnične tolerance, družbene raznolikosti in politične svobode, so pristale na šestnajstem mestu.

V središču raziskave, ki jo opravljajo že od leta 1981, je anketa, ki jo sestavljata dve vprašanji. Prvo se glasi: "Ali bi rekli, da ste zelo srečni, srečni, ne preveč srečni, nesrečni?" Drugo pa: "Kako zadovoljni ste s svojim življenjem?" Po izsledkih raziskav od leta 1981 do leta 2007 pa je inštitut ugotovil, da se splošna sreča svetovnega prebivalstva postopno zvišuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.