Svet
59 ogledov

Najstnica toži starša zaradi objav na Facebooku

Kahlica naj bo veselje. Žurnal24 main
18-letna Avstrijka toži svoja starša, ki sta na Facebooku objavila okoli 500 fotografij iz njenega ranega otroštva. Na posnetkih, ki sta jih starša delila s 700 prijatelji, jo je med drugim videti golo in med privajanjem na kahlico. Staršema očita, da sta ji zagrenila otroštvo.

"Jaz na kahlici, jaz v postelji - vse je bilo fotografsko dokumentirano," pravi 18-letna Avstrijka, ki toži svoja starša, ker sta njene fotografije objavljala na svojem Facebook profilu. Starša sta fotografije objavljala dnevno od leta 2009. "Takrat sem bila stara že 11 let, vendar sta starša dnevno objavljala fotografije iz mojega ranega otroštva."

Okoli 500 svojih fotografij je odkrila pri 14-ih letih, ko se je tudi sama prijavila v Facebook. Starše je prosila, naj fotografije umaknejo, vendar tega niso storili. Kasneje je vložila tožbo in se od doma odselila. 

Starša: To je najina pravica

"Menim, da je objava fotografij najina pravica, konec koncev gre za najinega otroka. Nastal je lep družinski album in naši Facebook prijatelji so ga dobro sprejeli," pravi oče. Fotografije si je lahko ogledalo okoli 700 njunih Facebook prijateljev. Tožnica staršema očita, da "ne poznata sramu in meje". 

Odvetnik najstnice Daniel Bauer meni, da je verjetnost, da bo tožbo dobila, velika, saj so starši posegli v njeno zasebnost. Če bo tožba uspela, bosta morala starša plačati med tri in deset tisoč evri.

V Franciji leto dni zaporne kazni

Za november napovedano sojenje je sicer prvo tovrstno v Avstriji, primer pa izpostavlja kompleksne pomisleke, ki bodo nedvomno pestili še celo generacijo otrok, katerih rana leta so bila dokumentirana na družbenih omrežjih brez njihovega privoljenja.

V Franciji, ki ima eno najstrožjih zakonodaj na tem področju, grozi vsakomur, ki je naložil na splet fotografije nekoga drugega brez njegovega privoljenja, največ leto dni zaporne kazni in 45.000 evrov globe. Francoske oblasti trdijo, da lahko objavljanje fotografij otrok brez njihovega dovoljenja tem otrokom povzroči "dolgotrajno psihološko škodo".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 06:47 16.september 2016.

    Upam, da jih bo punca dobro iztožila! Otrok pač ni last staršev. Isto je z obrezovanjem spolnih organov in krstom!

  • Ludvik Miholic 20:27 15.september 2016.

    kaj bom jas tudi tozil svoje starise da so mi dali tako ime pri rojstvu raje bi imel ime jezusek

  • Avatar Syn
    Syn 17:57 15.september 2016.

    Pravilno! Upam da punca stoži starša do konca. Ker eni objavljajo slike svojih otrok gor kot da so neke trofeje in ne osebe. Žalostno kako so lahko eni starši zahojeni do amena.