Svet
8 ogledov

Najstnici Nobelova nagrada za mir?

Malala Yousufzai Reuters
Več kot 80 tisoč ljudi je podpisalo peticijo, s katero zahtevajo, da se Nobelova nagrada za mir prihodnje leto podeli pakistanski blogerki in mladi aktivistki Malala Jusafzaj.

"Malala govori v imenu vseh, ki so bili zaradi svojega spola izključeni iz izobraževalnega sistema", je izjavila Shahida Choudhary, ki je peticijo sprožila. Choudharyjeva želi s to akcijo britanskega premierja Davida Camerona in ostale politike spodbuditi, da 15-letnico predlagajo za omenjeno nagrado.

Najstnica se je medtem zahvalila vse svojim podpornikom. Kot pravi, jo je presenetilo, da "moške, ženske in otroke zanima njeno zdravstveno stanje“.

15-letnica se sicer še vedno zdravi v bolnišnici v Birminghamu. Dva talibana sta dekle 9. oktobra napadla in jo ustrelila v glavo in ramo. Zdravniki so se več dni borili za njeno življenje. Malala so se maščevali, ker je pred tremi leti začela pisati blog na BBC-jevi spletni strani. V njem se je zavzemala za pravico žensk do izobraževanje.

V Pakistanu obeležujejo "Malalin dan"

V Pakistanu pa danes obeležujejo "Malalin dan". Številni vrstniki Jusafzajeve se ji iz varnostnih razlogov lahko poklonijo le doma.

Pakistanski premier Radža Pervez Ašraf je pozdravil pogum 15-letne Pakistanke in državljane pozval, naj se zoperstavijo ekstremizmu, navajajo tuje tiskovne agencije.

Talibani so kljub spodletelemu napadu sporočili, da bodo napadli vsako žensko, ki se jim bo zoperstavila, zagrozili pa so tudi vsem učencem, ki bi si upali spregovoriti za medije.

Kljub grožnjam pa so številni otroci iz Mingore, kraja, kjer so napadli Malalo, javno pozdravili pogum svoje vrstnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.