Svet
31 ogledov

Najstnik izumil napreden test za raka

Testiranje Shutterstock
Petnajstletni Jack Andraka je na prvi pogled povsem vsakdanji fant, ki uživa v vožnji s kajakom in ob gledanju serije Glee. Ko pa mu čas dopušča, rad raziskuje v enem najprestižnejših laboratorijev za raziskovanje rakavih obolenj, kjer je razvil tudi nov napredni test.

Petnajstletnega Jacka Andrako je k raziskovanju rakavih obolenj spodbudila bolezen, ki je prizadela več njegovih družinskih članov. Namesto da bi prosti čas prebijal s prijatelji na športnem igrišču, se zato vsak dan po šoli odpravi v enega najbolj cenjenih laboratorijev na svetu na Univerzi Johna Hopkinsa v Baltimorju.

Tam je razvil napreden test za zgodnje odkrivanje raka. "Kar sem ustvaril, je poceni metoda za ugotavljanje raka trebušne slinavke, jajčnikov in pljuč v zgodnji fazi, ko je možnost preživetja več kot 50-odstotna," je dejal v intervjuju za BBC.

Poceni, hiter, zanesljiv ...

Jackov test je v primerjavi z uveljavljenimi standardi za odkrivanje rakavih obolenj 168-krat hitrejši, več kot tisočkrat cenejši in 400-krat bolj občutljiv, kar pomeni, da lahko raka zazna že zelo zgodaj.

Test stane le tri cente, za odkritje rakavega obolenja pa je potrebnih pet minut, poudarja Jack, ki je prepričan, da bi ga lahko imeli v svojih ambulantah prav vsi zdravniki. Za testiranje potrebujemo le nekaj kapelj krvi, ki jih kapnemo na senzor in z elektrodama izmerimo, ali je v krvi prisoten rak.

"Brez interneta to ne bi bilo mogoče"

Jack si je pri raziskovanju pomagal z internetom, kjer je našel več člankov, informacij in statistik na to tematiko. "Znan Newtonov citat se glasi: Stal sem na ramenih velikanov, zato sem lahko videl tako daleč. Stojte torej na delu drugih in z njihovo pomočjo odkrivajte nove stvari," zaključuje Jack, ki je prepričan, da mu brez interneta ne bi uspelo.

Komentarjev 2
  • allstarr111 22:56 21.avgust 2012.

    Kerih 100, 3000 cenejš ne bo.

  • sweetdogs 19:22 21.avgust 2012.

    "Test stane le tri cente..." mhm, ko bo patent prodal farmacevtski mafiji, bo test stal 100€.