Svet
7 ogledov

Najstnika iz dolgčasa ustrelila mimoidočega

Obtoženi najstniki Reuters
Najstnika sta v igralca bejzbola streljala iz avta, ki ga je vozil njun kolega. Po streljanju so ga pustili umreti na ulici.

Ameriška najstnika, ki sta minuli petek ustrelila avstralskega igralca bejzbola, ker jima je bilo dolgčas, sta bila včeraj obtožena umora. 15-letni James Edwards in 16-letni Chancey Luna sta 22-letnega Chrisa Lana iz avtomobila ustrelila v hrbet in ga pustila umreti na ulici majhnega kraja Duncan v zvezni državi Oklahoma.

Bosta dobila smrtno kazen?

Tožilstvo je proti Edwardsu in Luni vložilo obtožnico zaradi umora prve stopnje, za kar jima v Oklahomi grozi smrtna kazen. Tretji najstnik, 17-letni Michael Dewayne Jones, je bil obtožen sostorilstva, ker je upravljal vozilo, iz katerega sta Edwards in Luna streljala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izdale so jih kamere

Trojico so aretirali po analizi videoposnetka nadzorne kamere, ki je posnela avtomobil, s katerim so se vozili. Med preiskavo vozila so policisti odkrili naboj kalibra 5,56 milimetra, skrit v klimatski napravi, ter več nabojev istega kalibra v škatli z varovalkami.

Streljanje je pretreslo majhen podeželski kraj Duncan, avstralski mediji pa so o njem poročali na prvih straneh.

Ustreljen naključno

Šef policije v Duncanu Danny Ford je povedal, da je bil Lane, obetaven športnik z univerze East Central, ustreljen naključno. "Lane je očitno tekel. Šel je mimo stanovanjske zgradbe, kjer so bili ti trije fantje, ki so si ga izbrali za tarčo, sedli v avto in mu sledili," je pojasnil. "Prišli so mu od zadaj in ga ustrelili v hrbet z orožjem majhnega kalibra, nato pa so se odpeljali," je dodal.

"Iz tega ne bo nič dobrega"

Lanov oče Peter je skrušen dejal, da je bila smrt njegovega sina popolnoma nesmiselna. "Iz tega ne bo nič dobrega, ker je bilo vse skupaj tako nesmiselno," je dejal novinarjem v Melbournu.

Avstralska javnost je bila zgrožena nad zločinom, ameriški State Department pa je izrazil sožalje. "To je tragična smrt, izražamo sožalje družini in svojcem," je izjavila tiskovna predstavnica Marie Harf.

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 10:43 22.avgust 2013.

    Žal je tudi Četrti preganjal dolgčas - z igranjem bejzbola . Nekoristni Vsiskupaj po vrsti ! Žal. Na Žalost Niso edini na tem planetu.