Svet
51 ogledov

Najstniki načrtovali napade v Antwerpu

Antwerp Belgija glavna železniška postaja Profimedias
Belgijska policija je aretirala domnevne džihadiste, stare med 16 in 19 let, ki so načrtovali napade v mestu Antwerp.

Najstniki naj bi načrtovali napade v mestu Antwerp in njegovi okolici. Za svoje cilje naj bi izbrali kraje, kjer se zadržuje veliko ljudi, med drugim tudi glavno železniško postajo v mestu Antwerp. 

Sumijo jih tudi rekrutiranja ljudi za pot na bojišča v Siriji in Libiji. "Četverica jih je bila bolj vključena v samo rekrutiranje," je dejal tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva Eric Van der Sypt. "Našli pa smo načrte za napad v Belgiji."

Med prijetimi več mladoletnih oseb

Kot so poročali belgijski mediji, sklicujoč se na vire blizu preiskovalcev, so osumljenci načrtovali napade v mestu in njegovi okolici. Belgijski RTBF je poročal, da so med racijami na osmih lokacijah aretirali "štiri odrasle in več mladoletnih oseb". Po poročanju časnika Nieuwsblad naj bi pridržali šest osumljencev, ki naj bi načrtovali samomorilske napade. 

Osumljenci naj bi bili v stiku s Hichamom Chaibom, znanim tudi kot Abu Hanifa al-Baljiki (Belgijec), ki je odgovoren za številne usmrtitve, za katerimi je stala Islamska država. 

Tožilstvo je sporočilo, da niso našli nobenih povezav z napadi v Parizu novembra lani in napadi v Bruslju marca letos. Na lokacijah, kjer so bili prijeti osumljenci, niso odkrili nobenega orožja ali eksploziva.

Komentarjev 1
  • Ferluci 07:20 27.maj 2016.

    Saj je popolnoma jasno. Več beguncev, več potencialnih teroristov.