Svet
11 ogledov

Najstniku zaradi kritike predsednika grozijo štiri leta zapora

Recep Tayyip Erdogan je na dobri poti do tretjega mandata. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Turčiji so prijeli 16-letnega dijaka, ker je predsednika Erdogana obtožil korupcije.

V osrednji Turčiji so prijeli 16-letnega dijaka, ker da je užalil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ko je njega in njegovo stranko obtožil korupcije, poročajo turški mediji. V primeru obsodbe mu grozi do štiri leta zapora.

Mladenič, ki so ga imenovali zgolj po začetnicah MEA, naj bi bil član levičarske organizacije, poroča časnik Hurriyet. Prijeli so ga potem, ko je v kraju Konya govoril v spomin mlademu sekularnemu učitelju, ki so ga leta 1930 ubili islamisti. Mesto Konya sicer velja za utrdbo vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), ki jo vodi Erdogan.

Lani proti Erdoganu množični protesti

Erdogan se je moral leta 2013 še kot predsednik turške vlade soočiti z množičnimi protesti, ker da vodi avtoritarno politiko in da želi odpraviti ločenost med državo in islamom. Decembra lani pa je stranko AKP pretresla še velika korupcijska afera. Zaradi obtožb podkupovanja in trgovanja z vplivom so morali odstopiti kar štirje ministri.

Erdogan, ki je bil avgusta izvoljen za predsednika države, je glede afere dejal, da gre za politično gonjo proti njemu in njegovi stranki. Za zarote, da se ga odstrani z oblasti, je obtožil svojega dolgoletnega političnega nasprotnika Fethullaha Gulena, ki sicer živi v ZDA.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 14:12 26.december 2014.

    Ne vem s čem ga je ta užalil , vendar ga bom jaz tudi na naš domači nači, Erdogane konju , JTM jes ćuo !

  • Avatar čavez
    čavez 16:26 25.december 2014.

    Naši politični lopovi se ne razlikujejo dosti od turškega lopova.