Svet
17 ogledov

Največ alkohola v grla Rusov

Žurnal24 main
Največ opojne pijače se letno popije v Rusiji, in sicer okoli 15,7 litra čistega alkohola na prebivalca. V tej državi je kar deset odstotkov smrti povezanih z alkoholom.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je objavila poročilo o porabi alkohola v svetu. Med največjimi porabniki sta Evropa in Rusija, kjer se popije okoli 15,7 litra čistega alkohola na prebivalca. Svetovno povprečje je 6,13 litra na zemljana, pri čemer je treba upoštevati, da je četrtina vseh ljudi muslimanov, ki naj ne bi pili alkohola.

Štiri odstotke smrti povezanih z alkoholom
Pri mladih, starih od 15 do 19 let, je ta delež celo devetodstoten. Največ žrtev zaradi alkohola je v Rusiji, in sicer več kot 10 odstotkov. Trideset odstotkov alkohola je proizvedenega nezakonito.

Največ alkohola, več kot 12,5 litra na leto, se povprečno porabi v Rusiji, Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji in vzhodni Evropi, kamor lahko štejemo tudi Slovenijo. V drugih delih Evrope porabijo več kot 10 litrov čistega alkohola, prav tako v Argentini in Avstraliji.

V WHO ugotavljajo, da se poraba alkohola v visoko razvitih državah v zadnjih 20 letih ni povečala, povečala pa se je v azijskih in afriških državah, predvsem pri mladih.

V Rusiji je poraba alkohola na prebivalca dosegla 15,7 litra čistega alkohola na leto, v Franciji 13,7 litra, pred 50 leti pa je povprečen Francoz popil celo 25 litrov čistega alkohola. Pivo prevladuje v Severni Ameriki in večini Latinske Amerike, vino v Franciji, Italiji in Argentini, žganje pa v vzhodni Evropi, Rusiji in Aziji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.