Svet
48 ogledov

Največ bi jih drug priimek

sprememba imena Žurnal24 main
Sprememba imena. V Italiji čaka na dovoljenje 1.100 ljudi. Postopek traja tudi do dve leti, pri nas okoli dva meseca.

Bi se hoteli pisati Cucek ali bi priimku, kot naš znanec, dodali dve strešici nad c-jem? Bi se podpisovali kot Bianca Carta (bel papir, op. p.) ali morebiti še bolj nenavadno? Bi vas to spravljalo v zadrego v javnosti? V Italiji čaka na dovoljenje za spremembo priimka 1.100 ljudi; lani jih je zanjo zaprosilo 923, 86 ljudem spremembe priimka niso dovolili. Na dovoljenje je pri sosedih treba čakati od osem do 12 mesecev, nekateri čakajo tudi do dve leti, zato na tem področju napovedujejo spremembe, ki bi postopke pospešile.

Več kot 2.100 sprememb

V Sloveniji postopek spremembe osebnega imena traja predvidoma dva meseca; lani je na posebno prošnjo svoje osebno ime spremenilo nekaj več kot 2.100 ljudi, od tega 457 samo ime, 1.437 priimek in 221 oboje.

 

Obsojenim ne dovolijo

"Izrecno se sprememba osebnega imena ne dovoli osebi, ki je bila obsojena za kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, dokler kazen ni izvršena ali dokler trajajo pravne posledice obsodbe," so nam ob tem povedali na ministrstvu za notranje zadeve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.